香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟朗苑 » 剛打咗去主任度問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...9
支持鍵盤翻頁

回應 #60 wickhalam

因為我住緊的屋不是我的,所以細都要買,當然冇啟朗同凱樂我就唔會考慮東涌,因小朋友返學、大人返工都唔方便  
開開心心住凱樂
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  wickhalam

因為我住緊的屋不是我的,所以細都要買,當然冇啟朗同凱樂我就唔會考慮東涌,因小朋友返...
hyaline 發表於 2019-01-28 16:19:44 原文
只是作最壞打算, 照推算市區是有的, 不應該是東涌.....未開始揀樓實際情況冇人估到, 祝你選到心頭好本帖最後由 wickhalam 於 2019-01-28 16:25:16 編輯

回應 #62 wickhalam

謝謝你 , 你也是白核 ?
開開心心住凱樂

因為我住緊的屋不是我的,所以細都要買,當然冇啟朗同凱樂我就唔會考慮東涌,因小朋友返...
hyaline 發表於 2019-01-28 16:19:44 原文
如果買一房,都可以間2房,不過個廳就變細左,但你最少要2房先夠

回應 #64 肥豬88

係呀,所以最想買2房大單位,勉強間3房  
開開心心住凱樂

回應  肥豬88

係呀,所以最想買2房大單位,勉強間3房  
hyaline 發表於 2019-01-28 16:48:46 原文
2房單位SIZE唔係都係一樣架咩,有分大細?

回應 #66 肥豬88

有架 , 我睇圖則3個屋苑2房都有2個SIZE,所以買大單2房可以間到3房架 .
開開心心住凱樂

回應 #66 肥豬88

兩房size 有兩大房及一大一細房 ,圖則有的

謝謝你 , 你也是白核 ?
hyaline 發表於 2019-01-28 16:25:17 原文
我都係白核....但如果白居二有房署做擔保做到九按首期可以比少D, 我寧願去抽居二, 又少人抽, 單位大細及地點又可以自己揀(當然係指一般地區, 不是貴地段), 裝修企理D又可省一筆(如呎價相近直頭有賺)而家公屋同居屋外觀及圖則size幾乎冇分別, 就只係名稱用邨及苑作分別(社區配套公屋更齊全)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖