香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 碩門邨 » 拜四角 - 純粹參考
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...9
支持鍵盤翻頁

謝分享
1290XXX 擴四
12/2011 收藍卡
3/2018審查, 6月s2
8月頭派滿東 拒絕, 20/9/2018 s2
6/10/2018 s3 , 8/10/2018 s4 派碩門
分享 分享 讚好人數:0查看名單

想請問一下 廚房同廁所啲角計唔計㗎?
K.M.K 發表於 2019-02-13 19:56:07 原文
我只係攞住21支香掃一掃廁所同廚房, 4角位係方喺廳, 如角位有廁所或廚房就會放喺門口角邊, 其實最重要你認為舒服便可
擴3,10/2012 申請
1/2013 獲派藍咭
1/2018 審查; 3/2018 審查成功及配房階段
22/11/2018 收信派碩門中高層, 感謝各位支持

回應  luckyhome

多謝你的分享!再請教一下裝修完后入住還要再拜嗎?
Fang1029 發表於 2019-02-14 09:08:46 原文
裝修後就擇日入伙, 安居樂業, 風生水起, 文昌興旺
1/2013 獲派藍咭

一直都頭疼緊呢個問題   
事因老公唔信呢啲拜四角
但家中有小朋友  我志在求個安心  想拎鎖匙裝修就拜
但老公唔信又話唔好搞甘多野  
點算好?
No:13215××擴3 12年申請2人
18年4月見主任
8月派滿東 電話拒絕
10月再派迎東 電話拒絕
11月19號收信  喜碩  要

想知新公屋能在後梯燒衣嗎?如果唔得在屋內燒會唔會好大煙
DONLYY 發表於 2019-02-14 09:23:39 原文
因我係做管理處的, 一般情況下係唔可以喺後樓梯燒衣, 但我做舊屋邨, 所以會放寛些, 冇人投訴我哋唔會理, 至於, 新屋村會唔會有特別安排我就唔知喇.
我一般會喺屋裡燒, 慢慢燒, 反正都未裝修, 冇咩所謂
1/2013 獲派藍咭

一直都頭疼緊呢個問題   
事因老公唔信呢啲拜四角
但家中有小朋友  我志在求個安心  想拎鎖匙裝修就拜
但老...
Angelli0527 發表於 2019-02-14 09:54:49 原文
拜四角你可以自己做的, 只係你有多個人可以幫手, 如自己做都得架,

入伙你就叫你老公攞住D意頭嘢, 例如夾萬, 話重, 攞唔到囉, 千其唔好兩手吉吉呀
入屋後開風扇, 煲水(煤氣) - 寓意風生水起
1/2013 獲派藍咭
分享 分享 讚好人數:1查看名單

多謝詳細的分享

要呀, 芽菜全肥豬肉要5份, 唔小得的
買兩條長形紅蘿白切開7份(廁所同廚房)
luckyhome 發表於 2019-02-13 15:10:02 原文
你好,請問如果加埋牙菜和肥豬肉甘咪一共7樣祭品?系咪呀?水果,花生,糖果,五色豆,米,牙菜,肥豬肉?即系呢7樣各5份?
G13196-G13215 12/12月申請,藍卡,市三
18/5見主任
18/6轉市3
18/8收信派迎東拒絕
18/8S2
18/8/31收信不計一次配房
18/12/7  S3
18/12/8  S4

你好,請問如果加埋牙菜和肥豬肉甘咪一共7樣祭品?系咪呀?水果,花生,糖果,五色豆,米,牙菜,肥豬肉?...
Grace311 發表於 2019-02-15 01:41:10 原文
水果(梨),花生(少許),糖果(1粒),五色豆(少許),米(少許),牙菜(少許),肥豬肉(生的,同豬肉檔講話係拜四角, 豬肉佬會識分5份, 其中一舊會大小小係放中間)

其實冇所謂的, 最緊要認為自己舒服就得.

不過, 我而家住緊呢間屋係用呢個儀式拜四角同埋做埋入伙儀式, 而家冇人敢去我屋企打麻雀  
1/2013 獲派藍咭

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖