香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 交還公屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...10
支持鍵盤翻頁

回應 #59 飛faiyu772

屈咩就?現實需要時時都唔同房署有冇話唔可以動佢一磚一瓦?
務求要住得順手舒服就一定㗎啦
師兄傻的嗎?喺到紙上談兵
唔夠實際就一定會改到方便居住為止
人人都係噉 唔好喺到大隻講啦

再講 賠錢了事不嬲都係選擇之一
我一開始就講交吉嗰陣如果有啲麻煩嘢整唔切還原唔切就罰錢畀返房署
係你哋捉住個罰字無限上綱上線
幾歲姐依家 重要玩捉字失
同埋 幾時變到由你把口中講到我好似唔想賠錢 唔想跟返個玩法噉?
諗住屈打成招??????
大家一齊開開心心上車做業主~
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #58 SKWCK84

我要執嘅都係廚廁房都係搵板間出嚟 掉晒就得
同埋啲窗應該都還原唔到
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

回應 #54 我要買樓呀

大家咁話。公屋仔,拜拜。
"我要買樓"?含啦。

房署的則唔好用?當初的你點解要屈就呢?入住之後改東改西,務求讓自己的生活順手,若干年後你要離開,就梗...
飛faiyu772 發表於 2019-03-13 02:31:07 原文
有d人,講多兩句就知唔使再同佢講落去。
"我要買樓"?含啦。

回應  飛faiyu772

屈咩就?現實需要時時都唔同房署有冇話唔可以動佢一磚一瓦?
務求要住得順手舒服就一定...
我要買樓呀 發表於 2019-03-13 08:29:28 原文

荒謬無極限,你意思係:房署冇話唔準郁一?一瓦,於是你就理解為隨便點拆都得,最緊要就手/方便!

原來人人都係(噉),咁係咪就等於合法/合理?

甚至覺得:能用錢解決的事,已經唔係問題,對嗎?

你這樣的推論,變相是在鼓勵更多人違例裝修,亦間接挑釁房署,直指他們辦事不力,無辦法把違例的租客找出來。

**閣下是否忘記,自己只是租客的身分?想改動任何室內的裝置,理應先得到業主(房署)的書面同意,才能開工,否則就是違例。**

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

回應 #63 ic112

傻仔 唔講以為你未住過添你駛唔駛改返個名先 叫 非公屋仔(21歲已搬出公屋)
咁大個人就唔好咁弱智啦你 笑人住公屋好威威好有成就呀你!!!
笑死人本留言最後由 我要買樓呀 於 2019-03-13 12:51:32 編輯
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

回應 #64 ic112

有D人就好似你呢D傻仔咁 講多兩講唔夠人講就要潛水唔出聲以為自己好有道理
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

荒謬無極限,你意思係:房署冇話唔準郁一?一瓦,於是你就理解為隨便點拆都得,最緊要就手/方便!原來人人...
飛faiyu772 發表於 2019-03-13 11:57:13 原文
你咪繼續紙上談兵囉現實情況幾多人要改間屋黎應付實際需要
諗都諗到啦
一尾係到講理論上既廢話
理論上香港人唔應該冇樓住添
係到講理論???行出去望下有幾多人煩緊住屋問題先啦

再回應返你 我有話人人係咁做就=合法?我帶出返個實際情況 而唔係好似你係到講埋D好有理論既廢話
再講 幾時講過用錢解決到既事就唔係問題
依句又係你屈打成招
好心師兄你講野前畀少少LOGIC
唔好一尾靠屈先啦
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

你咪繼續紙上談兵囉現實情況幾多人要改間屋黎應付實際需要
諗都諗到啦
一尾係到講理論上既廢話
理論上香港...
我要買樓呀 發表於 2019-03-13 12:50:25 原文

你明白什麼是紙上談兵嗎?

我只是說出事情的對與錯,你未取得業主(房署)同意,擅自改動了公屋單位的內隴,只為方便到自己的生活順手/舒服。

a)幾多人煩緊住屋問題?

b)未得業主(房署)同意,亂咁咁整間公屋!

a b 之間應該沒有必然關係。

既然你講咁到實牙實齒,請用你相同的語氣同房署講:現實情況幾多人要改間屋黎應付實際需要,諗都諗到啦,順手舒服就一定㗎啦,唔夠實際就一定會改到方便居住為止,人人都係噉,唔好喺到大隻講啦。

**其實,你講到幾有型都係假,到最後咪又係要賠錢才甩到身,夠膽一個仙都唔俾咩?**

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

本留言最後由 我要買樓呀 於 2019-03-13 15:51:54 編輯
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖