香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 天倫樂老人家要求遷出
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #44 飛faiyu772

師姐嘅職場經歷體驗毋庸置疑,而我亦略知工人姐姐欺主嘅情況……歸根究底係人性「利己行先」作怪;家人照顧當然已經係最好嘅,如需外援就要多方面衡量,始終以外婆為本。祝福
葵芳邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

提起沖涼,

親人幫忙沖涼又是一種困難,

而令老人院能客似雲來一原因
屋邨異地     風月同天

C姐:俾水淋下,好過成個星期都唔濕身。政府會有人定期巡查,亦明知個別院舍的實際情況,都隻眼開隻眼閉,...
飛faiyu772 發表於 2021-10-04 04:13:14 原文
全中
2012藍卡,u0318,擴3,未見主任。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

C姐:俾水淋下,好過成個星期都唔濕身。政府會有人定期巡查,亦明知個別院舍的實際情況,都隻眼開隻眼閉,...
飛faiyu772 發表於 2021-10-04 04:13:14 原文
有註院醫生、護士咪又係...............  

有註院醫生、護士咪又係...............  
rainbow` 發表於 2021-10-04 19:15:09 原文
C姐:駐院醫生、護士係用嚟符合院舍(發牌)條件,如果規模大嘅就有可能,一般應該冇咁嘅財力,除非係赤腳醫生!HK醫生通常都係掛個名,有晒時間表去當值,幫手問診、開藥…護士相對價$平、亦易搵。曾經在一間中價嘅護老院工作,辭職嗰日負責人問我係咪想加人工?我話唔係,只是離港關係。佢問可唔可以留低我個名?我唔明!佢話因為人手不足,政府又規定工作人員和院友的比例,如果上門睇到(名單)人數唔夠,肯定一身蟻!所以需要我嘅名用嚟湊數。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

提起沖涼,

親人幫忙沖涼又是一種困難,

而令老人院能客似雲來一原因
安居62 發表於 2021-10-04 12:31:43 原文
C兄:幫親人冲涼,要稍為改裝浴室去配合,最好買張有轆嘅浴椅(附有安全帶),對方坐喺椅上就可以,醫療用品店有各式貨品挑選。不過我覺得HK家庭,去照顧自己子女就會無微不至,相反肯為上一代咁做嘅,真係唔多!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

C兄:幫親人冲涼,要稍為改裝浴室去配合,最好買張有轆嘅浴椅(附有安全帶),對方坐喺椅上就可以,醫療用品...
飛faiyu772 發表於 2021-10-05 05:57:40 原文
長知識了
屋邨異地     風月同天

多謝各位的意見,經過親戚們家庭會議後,決定暫時安排外婆在舅父家中暫住,因為外婆的手還未可以拆石膏,舅父舅母是已退休人士及家中有外傭可以幫忙照顧,待外婆的手痊愈後再安排入住私人安老院(當然到時候會再問老人家意願),謝謝各位的祝福,我也希望外婆可以早日康復。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

多謝各位的意見,經過親戚們家庭會議後,決定暫時安排外婆在舅父家中暫住,因為外婆的手還未可以拆石膏,舅...
taetaetaehyung 發表於 2021-10-05 12:14:26 原文
萬一入院舍,記得要事前''參觀''

C姐:駐院醫生、護士係用嚟符合院舍(發牌)條件,如果規模大嘅就有可能,一般應該冇咁嘅財力,除非係赤腳醫...
飛faiyu772 發表於 2021-10-05 05:43:46 原文
唉,我當時好吃力都要避免家人入院舍

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖