香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 28A 改由彩褔開出
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...9
支持鍵盤翻頁

回應  何師傅
只要去到醫院, 長者一定都會搭, 咁試問下, 而家咁行法, 兜走晒返工客
vs 先巿中心後醫院, 醫院客會照搭, 返工行街客都會搭, 邊樣先係更受居民歡迎?
我唔係唔敬老, 但係而家係咪因為有班長者, 所以就唔需要照顧返工客的需要?...
fc_pga 發表於 2012-10-15 23:18:21

你覺得我自相矛盾?我从來未講過唔可以兜大圈,只要照顧到居民我都覺得有需要.

"只要去到醫院, 長者一定都會搭".你啲乜邏輯,長者都可以話只要去得到返工/行街,返工行街客都會搭.你點解唔考慮下,佢哋有病在身,去到醫院仲要等两三粒鐘,你點敬老我真係唔知.為咗方便自己,可以叫老人家"享受"多啲巴士旅程.我相信你父母絕對會贊成先讓兒子返工.因為大多數父母都會咁做
一個出賣勞力為口奔馳打工仔
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 59# fc_pga

若果真係彩福居民.....要落官塘市中心 (又要爭取時間返工)
返工客點解唔座只需$3既35綠 Van....而一定要選擇 28A 呢
而且你知唔知有紅 Van $4 由彩盈去官塘架

而家比班長者用$2就可以直接去聯合醫院及麗晶健康中心覆診
難度又有錯嗎 ?

再加上有好多居民反映去麗晶健康中心交通不便
通常身體不適才會去睇醫生,所以會搭車去多
要先行去德福二期再轉 51M $2.5 或者係淘大座56 要$4.4
以往又要行又要比車費,而家 Door to door , 你認為他們會介意兜吓嗎

所以趕時間返工既座小巴 , 睇醫生/買完餸座巴士跟本就兩批不同搭客
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 60# sytam

若果你係彩福居民  
點解返工/返學唔座35綠 Van ($3) / 紅 Van $4 由彩盈來回官塘
而一定要選擇座 28A 呢 ($4.6)

你覺得我自相矛盾?我从來未講過唔可以兜大圈,只要照顧到居民我都覺得有需要.

"只要去到醫院, 長者一定都...
何師傅 發表於 2012-10-16 07:45:08

乜而家去聯合醫院睇病的長者, 矜貴過去九龍灣健康中心睇病的長者???

回應  fc_pga
而家比班長者用$2就可以直接去聯合醫院及麗晶健康中心覆診
難度又有錯嗎 ?

彩喜比利 發表於 2012-10-16 10:07:27

你地都係有個問題答唔到我:

option 1可以方便長者去醫院, 又可以方便返工客
option 2只係方便長者去醫院, 但係返工客兜走晒

咁點解要揀option 2?

我夠知彩霞邨有條van仔, 但係要搭lift落去先可以搭到, 而且又唔係深入觀塘巿中心,
行返去裕民坊/apm都仲有段距離.
如果有架巴士, 直接由彩福開, 行牛頭角道入觀塘巿中心, 再上返去聯合醫院,
咁我諗好多人都會搭巴士, 未必搭van仔 (起碼我唔會)

但係而家28A先落山再上山再落山, 用多咁多時間,
如果搭van仔再行返人去仲快過搭28A, 試問28A會唔會有人搭?

去醫院同埋去巿中心的需要本來係無矛盾, 係有個別人士製造二元對立,
製造要返工客為左遷就醫院客而要兜多幾個字的假象.本帖最後由 fc_pga 於 2012-10-16 13:51:28 編輯

點解甘多問題唔直接去運輸署傾

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=38619

回應 65# fc_pga

所有長者都咁矜貴,你有私心就要認,我从來冇反對28A任何一种走線,只要方便到居民我都會支持.

去醫院同埋去巿中心的需要本來係無矛盾, 係有個別人士製造二元對立,
製造要返工客為左遷就醫院客而要兜多幾個字的假象....
fc_pga 發表於 2012-10-16 13:51:06

我水平有限,睇唔明

回應 66# fc_pga

你話 : 『我諗好多人都會搭巴士, 未必搭van仔 (起碼我唔會)』
請恕我開始懷疑你係咪彩福街坊....究竟你係為街坊著想定係另有目的
又話要搭lift先落到去嫌煩 又話去唔到觀塘巿中心(康寧道去裕民坊都仲有段距離)

35 每5分鐘一班,只需$3 / 紅Van每10-15分鐘一班,只要$4 / 反而巴士每12-15分鐘一班要 $4.6 (當佢係14B拉長唔兜聯合)
我真係諗唔到咩原因彩福班街坊有咩理由唔座綠/紅 Van 囉;

仲有...巴士直接由彩福開, 行牛頭角道入觀塘巿中心, 再上返去聯合醫院......正常係物華街停站
我想問吓康寧道35綠 Van 站同巴士物華街站相距得150-200米......但你一直要求用巴士,兩者相差$1.6 , 值得嗎 ?

你又有無諗過除咗一班去健康中心睇醫生果班街坊外
三彩仲有好多學生係啓業/麗晶返學,可以幫到佢地/家長放學後上興趣班/星期六 (呢D無校車既時間幫到佢地呢)本帖最後由 彩喜比利 於 2012-10-16 23:26:28 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖