香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 誠邀大家一同與運輸署官員詳談
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  sugar

你說得沒錯,這世界應該少數服從多數,因為這是做人的遊戲規則

凡事沒十全十美,俗語有云:...
VickYeung 發表於 2012-11-16 01:35:23

你好眼瞓啦,瞓夠起身再睇清楚我講乜啦!! 唔好屈我啦!!!

可能你真係好眼瞓,講左你的良心話,認同:「這世界應該少數服從多數,因為這是做人的遊戲規則」太好了!!!!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  顏汶羽

尊敬的顏議員, 你坐在有冷氣的辦公室等居民的投訴? 你是在等運到? 你是在等機會做政治...
sunszto 發表於 2012-11-14 13:21:12

睇開D啦SZTO生,阿尊貴的議員都係學阿"唔得掂"局長啫,人地有9萬人上街反洗腦,"唔得掂"局長都係話少數之嘛! 概念與"思歪"班子一致!!

hkitalk forum嘅討論都係一班對交通尤其是巴士運作有資深研究的網民,(申報:我冇ACCOUNT,只是CD-ROM),希望D真係為街坊嘅朋友睇一睇,做D嘢啦.....!

我都真係好唔明點解呢度有幾千個2彩會員係得你地對28A有意見...

回應 62# sugar

我相當尊重每個人的言論及意見,但我每天在彩福邨實地見居民,問得我最多的是幾時有這架全日制車,我到現時為止沒有任何居民在彩福邨跟我說對28a(日後會改名為28b)有任何負面意見。對於網上對巴士有熟識研究的朋友意見,我非常尊重及欣賞他們的熱誠,但他們多從交通規劃角度出發。作為議員,我更關心使用者、居民的意見。每件事都有利有弊,有得必有失,怎能滿足所有人的要求。多年來,我只希望大部分人生活有改善,若您今次未能受惠,您亦沒有什麼重大損失,同時希望您在下次的改善時能夠受惠,謝!
大家如對社區有任何疑問或意見, 歡迎進入顏汶羽區議員專區向本人提出, 謝謝 !
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我都真係好唔明點解呢度有幾千個2彩會員係得你地對28A有意見...
MaggieWong 發表於 2012-11-16 10:00:38

他們只是不停將論點舊事重提
每兩三星期重覆討論一次
嘥氣

每兩三星期重覆討論一次
嘥氣
彩喜比利 發表於 2012-11-16 10:51:54

係喎,顏議員真係有耐性,俾著其他人..費時啋.

回應  sunszto
    同樣道理,若先去啟業再去九龍灣商貿區,再返回觀塘市中心、再經聯合醫院,返回彩福。同樣,由彩福去樂華、聯合,甚至是觀塘市中心的人又同樣問我:點解要繞個圈才去聯合,為何不直接,由彩福去聯合再去市中心。
顏汶羽 發表於 2012-11-15 21:49:32

有分別, 彩福去聯合醫院既需求大D, 定係去九龍灣商貿區的需求大D?

居民應該無幾多個日日都要去醫院, 最多係覆診睇醫生果陣去,
或者有屋企人住院果陣會連續一段時間都去.
但係返工返九龍灣果D, 係要日日都返喎.

同埋彩福原來落完山要先上山, 兜埋聯合, 再去巿中心, 咁既行法去巿中心都係直接?

反正彩福同聯合之間本身唔係近, 但係彩福同九龍灣之間實際距離唔遠,
又假設最後都係要食呢條28A, 去觀塘巿中心都係要兜,
咁點解唔係揀一個方便到更多人返工(九龍灣)返學(啟業)的行法?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  sugar

我到現時為止沒有任何居民在彩福邨跟我說對28a(日後會改名為28b)有任何負面意見。對於網上對巴士有熟識研究的朋友意見,我非常尊重及欣賞他們的熱誠,但他們多從交通規劃角度出發。作為議員,我更關心使用者、居民的意見。每件事都有利有弊,有得必有失,怎能滿足所有人的要求。
顏汶羽 發表於 2012-11-16 10:24:07

你都識講人地睇規劃, 即係人地運用常理, 全盤整體地檢視我地居民的需要, 全面咁去睇,
而唔係只係捉住個別兩三個使用者的意見, 淨係睇個別使用者梗係偏頗.

而家你地只係捉住我地"去醫院"既需求, 而對於每日都有的返工需求置諸不理,
簡直就係只見樹木不見森林.
當然, 果d唔係九龍灣返工既, 梗係唔會對呢條線有咩意見,
因為到時真係會搭呢條線既人, 當然唔會有咩意見.
但係咁又係咪代表成件事已經圓滿?
你有冇考慮過, 有班日日都要返九龍灣返工, 加埋星期六日去megabox行街既居民,
見到呢條線兜大圈, 行餐飽仲快過坐車, 所以唔搭,
唔會成為呢條線既"使用者"? 咁係咪因為佢地到時唔會用呢條線,
你就唔使考慮同樣係三彩居民既佢地既意見?

好簡單, 如果條線係先經九龍灣再去觀塘再上聯合, 去聯合醫院班客會唔會唔搭?
唔會, 因為彩福本身行去聯合醫院有困難, 但求有車去到醫院就得.
但係而家28A先經聯合醫院再落巿中心再去九龍灣, 咁既然彩福可以行半個鐘去九龍灣,
你估我地會搭車定行路? 梗係行路啦!!!
咁到底邊種行法先令我地更方便, 更多居民受惠, 一目了然.

你作為議員, 係咪只需要聽用家既意見,
而唔需要整體地聽同樣係彩福居民既非用家既意見?
係咪唔需要宏觀整體地分析下我地到底需要D咩?
係咪只需要聽支持你既人既意見, 唔需要理會反對聲音?

回應  sugar
多年來,我只希望大部分人生活有改善,若您今次未能受惠,您亦沒有什麼重大損失,同時希望您在下次的改善時能夠受惠,謝!
顏汶羽 發表於 2012-11-16 10:24:07

乜你覺得28A跟建議咁行係令"大部分人生活有改善"?

同埋, 今次未能受惠, 但係28A唔夠客, 你仲以為我地仲會有"下次的改善"?本帖最後由 fc_pga 於 2012-11-16 12:13:32 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

每兩三星期重覆討論一次
嘥氣
彩喜比利 發表於 2012-11-16 10:51:54

議員唔聽我地居民意見, 我地除左不斷提醒佢, 不斷回帶之外, 仲可以點? 你估我好想咩?
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 63# MaggieWong

證明只係得2個會員會熱心留意本區既需要,其他會員唔知佢地係唔係冇咩興趣出聲,又或者係抱觀望態度,有左車先算,將來既事將來先知, 所以就唔出聲反映意見。甚至可能唔知將會開辦呢條線既人大有人在。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖