香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 牛上取 key 實錄 (有d火) Page.6 無咁火 ....
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

原帖由 laamlaam1010 於 2009-7-8 22:42 發表

嘩 ! 真攞命

中段時間有無去睇下D SAMPLE 呀
間屋諗到點整未呀 ??

大約有個 idea,  可吾 pm  你 師傅 電話赧價 ???
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 61# wunbb 的帖子
各位牛上居民-  原來牛上不可以好似彩盈咁裝...  T 通浪衣假,
因為系非標準型設計, 系個的帶我睇示範單位的姐說,
佢話等多的人投訴 + 裝佐, 就 ok 啦 !

真是非標準型設計.................特別吾同多的 !

攞key!
講開攞key, 我屋企人都算順利, 佢哋係7號攞嘅, 話下就3點半, 話啲師兄講要早啲到, 所以佢哋3點已到, 後來未夠3點7已經打俾我話睇緊屋, 跟住5點幾已經話攞咗鎖匙喇, 仲話果個指定承判商鐘咗上嚟添! 過程都好順利, 我老豆一向都火火哋 , 佢都冇咩嘢, 淨係係咁話裝冷氣唔駛理佢!

不過, 講開又講, 指定承判商打價, 間兩間房(包兩隻門) (9千左右), 鋪地磚(6千左右), 三條雲石吸咀, 4呎半廚櫃(sink盤以下唔包),廁所沖涼位條邊包雲石, 全屋ICI, (好似冇勒!), 盛惠28,800大元! 加一個電制$350, 廚櫃加到7呎加$1,800, 房門上加窗$900一隻……..!!!!!

貴唔貴呢? 成日覺得獨屎承判商信唔過, 手工點就唔知, 不過覺得實係貴過人!

嘩, 係喎, 仲未包傢私電器喎! 如果加埋未成 …...8-9萬? (裝修30,000+, 傢私20,000+, 冷氣加安裝10,000+, 電器20,000+, 頭頭尾尾5,000)!

嘩, 大件事喇!

各位師兄師姐, 可否再教路呀?

又心急人上

原帖由 samohtse 於 2009-7-9 10:55 發表
講開攞key, 我屋企人都算順利, 佢哋係7號攞嘅, 話下就3點半, 話啲師兄講要早啲到, 所以佢哋3點已到, 後來未夠3點7已經打俾我話睇緊屋, 跟住5點幾已經話攞咗鎖匙喇, 仲話果個指定承判商鐘咗上嚟添! 過程都好順利, 我 ...

好似我一房單位 裝修暫時要 53000 ( 仲可能有野加 )
傢俬 17500
電視 4000
冷氣 6300
抽油煙機 1600
熱水爐煮食爐用煤氣公司
仲有 D 浴簾 . 牀肉 , 燈 , 窗簾 鏡 , 搬屋租車,.
計計下 要成 100000

原帖由 laamlaam1010 於 2009-7-8 17:21 發表
街坊好消息  街坊好消息  街坊好消息

剛剛收到陳國華議員回覆有關安裝分體冷氣一事
已同房署及牛上管理處達成共識,
只要住戶將該部分體冷氣室外機安裝於指定地方
( 即冷氣窗口位 ) , 房署及屋村 ...
咁你買左一拖二冷氣機未,最好就唔好裝一拖二.

點解唔好裝一拖二呀?

如果唔係, 咁點呀? 咁咪掙一部囉?

原帖由 samohtse 於 2009-7-9 12:12 發表
點解唔好裝一拖二呀?

如果唔係, 咁點呀? 咁咪掙一部囉?
若一拖二機壞左,2個出風機都冇冷氣,真係冇其他辦法先裝佢.
窗口機台下面石屎簷縫頂可以裝分體機,你睇番睇6頁,有議員問左房曙回復既答覆

吓, 咁咪即係裝3部?

可以咩, 我屋企人話房署張紙寫明限裝兩部, 每部頂多匹半!

咁......怕唔怕架? 佢哋住底層, 怕容易俾人捉到喎!

原帖由 samohtse 於 2009-7-9 10:55 發表
講開攞key, 我屋企人都算順利, 佢哋係7號攞嘅, 話下就3點半, 話啲師兄講要早啲到, 所以佢哋3點已到, 後來未夠3點7已經打俾我話睇緊屋, 跟住5點幾已經話攞咗鎖匙喇, 仲話果個指定承判商鐘咗上嚟添! 過程都好順利, 我 ...

你用邊間丞仔, 佢無帶你睇示範單位 ???

原帖由 samohtse 於 2009-7-9 12:27 發表
吓, 咁咪即係裝3部?

可以咩, 我屋企人話房署張紙寫明限裝兩部, 每部頂多匹半!

咁......怕唔怕架? 佢哋住底層, 怕容易俾人捉到喎!
問房曙....佢地實跟指引講話唔得,但係好多屋村都係咁裝,例如最新入左伙既屋村,元洲村,彩盈村都係咁裝.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖