香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 啲人識貨:禾輋邨協和樓
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...11
支持鍵盤翻頁

回應 #59 tandy

點解可以住咁多欵.與你分享一D而家少人知嘅事項.最早徙置區係兩幢單幢五層位於石硤尾,係九龍仔木屋大火各地華僑大量捐款,港英政府急就章短時間建成.餘款成就了後來之七層徙置區及平民樓政策.東頭邨22,23座.部份係旺角危樓收樓補錢戶,每人預徼數百元"實數已忘"入住後租金內分期扣除.身份證+交兩蚊取No.抽簽:黃大仙下邨東南西北中五座及山谷邨早期幾座,兩單位共用一厠,廚房於陽台目行打造.全部己拆多時.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  tandy
點解可以住咁多欵.與你分享一D而家少人知嘅事項.最早徙置區係兩幢單幢五層位於石硤尾,係九龍...
cwc 發表於 2014-06-17 17:27:38 原文

我每款都有戶籍,唔係屈蛇

都係特別調遷

冇图.只不过係大单位.实用有5百幾尺.长方形.一边房向走廊有气窗.令外向街房一排窗lor...
不过我听过,有D...
chan328 发表於 2014-06-17 13:47:04 原文

兩廁所?比如邊度?勁鍾愛兩廁所!

回應  chan328
兩厠所七人以上,係居屋設計.咁嘅政策,我諗以後都唔會有.
cwc 發表於 17/06/2014 16:14 原文

我都係聽過未見過.2厠3睡房

你方便的話,用你嘅巧手畫張平面圖等大家睇下,相信對以後申請擠迫戶/改善空間調遷的人有參考價值。
(欣...
tandy 發表於 17/06/2014 16:29 原文

3座單位一樣.欣和平台樓景.美和樓景.馬路景.協和一面大排檔樓景,令一邊運動場河景最好

回應 #62 tandy

Sorry!好奇,我唔係質疑.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

回應  tandy
Sorry!好奇,我唔係質疑.
cwc 發表於 2014-06-17 17:45:10 原文

我有同事講過,佢77年橫頭磡邨拆,可揀搬去禾輋 (我相信是豐和樓/順和樓/康和樓) 或者長青邨

我都係聽過未見過.2厠3睡房
chan328 發表於 2014-06-17 17:38:48 原文

和諧式三房單位
分享 分享 讚好人數:1查看名單

兩廁所?比如邊度?勁鍾愛兩廁所!
05suey 發表於 17/06/2014 17:31 原文

我都想知

回應 #1 tandy

感恩...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖