香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 新公屋單位大部份變綠置居 林太俾人鬧
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...13
支持鍵盤翻頁

Owen的打手 朋友,希望你明白,爬文,我無講過我怨政府唔幫我養小朋友,係怨政府搬龍門。你可以話我無能但...
sunlion02 發表於 2017-10-28 00:06:29 原文

冇得同你再溝通! 說不過別人就話打手.... 本帖最後由 Yywong 於 2017-10-28 00:21:08 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實壓力個個都有,現在點解咁多人唔生小朋友,也是因為明白要照顧一個小朋友並不容易,更何況兩個,所以...
Yywong 發表於 2017-10-27 23:48:17 原文

其實壓力個個都有,現在點解咁多人唔生小朋友,也是因為明白要照顧一個小朋友並不容易,更何況兩個,所以選擇唔生,寧願養寵物!

認同,個人自由。但希望你明白如果個個唔生到將來年紀大嘅時候呢個社會邊個接班?   你而家所有身邊服務都係由其他人生嘅小朋友提供。無生果班付出就唔會有下一代。

你選擇生兩個, 冇人迫你 ,我覺得某程度自己都要負責任, 唔好要全世界就曬你, 只想政府諗你的需要,唔需要為其他人設想!

全世界就曬你    呢句我真係唔明,可能我表達能力差啦!我邊個字詞有呢個意思??  仲有唔係政府諗我需要,係政府由人民組成,所以照顧不同階層市民同平衡各界係政府責任。文明社會總有窮富,富者錢何來,未又係人民揸出來,唔通泥土生咩。我就係為其他人着想先表達意見。綠置居概念係好,但唔係咁做。抄人地國家果套博掌聲,人地背後同香港背後條水喉分別幾大啊?本帖最後由 sunlion02 於 2017-10-28 00:25:27 編輯
市四 1290...........
11月1號  s3 ........
11月1號  s4.........
11月6號吃興民超級骨,拒絕

一個社會唔係一間學校。行精英制唔得嘅就叫你退學。窮嘅就趕你離開呢個地方。  醫生律師有錢佬雖然好高尚,但佢哋總會有需要低下階層工作嘅朋友幫手完成佢哋唔會做嘅低下工作。 唔可能話要政府幫就叫抵死貪心無能,咁叫乜眼看人低。我剩係知天生我材必有用。 倒垃圾洗厠所同醫生律師一樣咁重要,你話我知可以無邊樣??

冇得同你再溝通! 說不過別人就話打手....
Yywong 發表於 2017-10-28 00:15:11 原文

下,你覺得你啱?    學魯迅先生話齋,啊Q呢位仁兄真係永遠存在。  打手一詞是owen説先,請留意內容先後

下,你覺得你啱?    學魯迅先生話齋,啊Q呢位仁兄真係永遠存在。  打手一詞是owen説先,請留意內容先後 ;...
sunlion02 發表於 2017-10-28 00:38:28 原文

晚安啦!明早仍要返工!

晚安啦!明早仍要返工!
Yywong 發表於 2017-10-28 00:41:39 原文

吹下水,見諒

個個人都話冇錢上樓 個個成日都話買唔到樓 而家變咗綠置居 又畀人鬧 咁即係想點呀??
公屋封頂? 林鄭:8...
cytyy8888 發表於 2017-10-27 14:53:47 原文

綠置居本來是公屋,利應比窮人,一直住公屋因有能力買樓應該是買私樓交回舊公屋,不是搶新公屋。
如果要幫應該是用底息或首期比這些富户,不應搶新公屋。
(牡丹樓)陳先生
分享 分享 讚好人數:1查看名單

有2個問題出現!
1.個個人話冇錢上樓係講緊大部份港人~而綠置居係公屋住戶先買得!
2.綠置居原意係比公屋人買左後放返個單位出黎流轉,不過有幾多人肯拎舊錢出黎買同一樣材料既樓呢?!供樓之餘又要比差餉管理費!肯買既多數都係住緊細單位既住戶!中至大單位一定流轉唔到!

回應  andyhosk1961
父母在港與否不是重点,人人都會行照顧父母路架啦。非某人尊有。亦非特別令人加点同情...
owen 發表於 2017-10-27 21:39:40 原文

小朋友問題是你標籤了來港定居的新移民或香港人有住屋需要才會申報公屋。別人因為離婚問題影響了自己編配公屋進度是值得我們同情和建議解決問題方法。其實我重點是希望你尊重一下別人感受。人是要有同理心須知道:「人必自敬而後人敬之,人必自侮而後人侮之」。你好好反思一下自己言論是否正確✅才講啦。
Andy 。新3 G13007

綠置居本來是公屋,利應比窮人,一直住公屋因有能力買樓應該是買私樓交回舊公屋,不是搶新公屋。
如果要幫...
晴先生 發表於 2017-10-28 01:20:34 原文

這是我個人見解:富戶還需要政府幫助住新樓嗎?我就以長毛為例霸佔公屋多年還需要政府幫忙買居屋嗎?這變了「貧者越貧,富者越富」社會。林鄭不能講說房屋公應量差不多達標就將原本興建中公屋改變為居屋。
而應該盡快加建公屋改善公屋輪候時間,這才是改善民生政策。而不是因為建屋目標差不多達到了就將公屋改變為居屋。而更應加快興建公屋改善在輪候冊上等上樓低下階層住屋需要。將輪候冊上時間縮短在3年內。這也是房署公屋政策。
Andy 。新3 G13007
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...13
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
十分抱歉!本帖子已被關閉。

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖