香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 【公屋封頂】綠置居隨時賣剩!落成單位仲多過富戶
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...11
支持鍵盤翻頁

唔使你毒果報擔心綠置居冇人買,若冇人買政府自會轉回做公屋或居屋...  
PYCTP 發表於 2017-10-30 01:21:41 原文

綠置居冇人買,政府「自然」會轉回公屋或居屋?樓價已經因為特首嘅言論而暴升,未來政府嘅動向你可以保證嗎?就憑陳局長講嗰幾句說話?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

申請緊公屋的事實係有好多不同種類的人, 唔係個個都有真正需要!
一 有些老弱傷殘或不幸的人, 不能工作, 這些 值得幫更要加倍呵護!
二 新港人到香港吾工作, 扮冇錢其實在大陸有樓有錢!
三 冇經濟能力 ,自己喜歡又生完一個又一個, 跟住就等人幫!
四 年輕有能力工作儲錢的時候, 隨意放蕩,或 物質享受或 賭錢 或花光一齊 , 享受人生一年去幾次旅行,老了跟住就話自己係窮人呀!
五 大把錢放於其他地方, 貪心!
六 計過數 ,做又36,唔做又36 梗係唔做或做小啲啦,等政府幫手!
太多不同種類,不能盡錄!
唔係針對佢哋, 我只是想表達 ,唔好要求世界 一定要圍住佢地轉, 有些人有少少錢, 有能力向上流 ,是經過好多自己的努力 和辛勞和有計劃,不任性! 政策要全面啲好!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

綠置居冇人買,政府「自然」會轉回公屋或居屋?樓價已經因為特首嘅言論而暴升,未來政府嘅動向你可以保證...
TDbaby2017 發表於 2017-10-30 07:51:15 原文

唔好斷章取義啦! 講一半唔講一半! 綠置居,白居二 ,真的出現,很多人也預測細價樓會受影響!

唔好斷章取義啦! 講一半唔講一半! 綠置居,白居二 ,真的出現,很多人也預測細價樓會受影響!
Yywong 發表於 2017-10-30 08:02:50 原文

師兄,你仲回我帖?唔同意見你就話唔同你討論!我講幾句你就話我斷章取義,請問我邊句斷章取義先?林鄭言論係咪令到樓價繼續升呀?陳局長話綠置居若果銷情需求下降係咪話會用作公屋出租呀(雖然我唔信,但總有人信),呢d係咪事實先?
咁我點同你討論?本帖最後由 TDbaby2017 於 2017-10-30 08:26:12 編輯

師兄,你仲回我帖!唔同意見你就話唔同你討論!我講幾句你就話我斷章取義,請問我邊句斷章居義先?林鄭言...
TDbaby2017 發表於 2017-10-30 08:23:36 原文

唔好講咁多廢話啦,只懂吹水! 講嘢講一半唔講一半,咪叫斷章取義囉,識唔識字呀?

唔好講咁多廢話啦,只懂吹水! 講嘢講一半唔講一半,咪叫斷章取義囉,識唔識字呀?
Yywong 發表於 2017-10-30 08:26:16 原文

樓價一日唔大跌,呢啲綠置居同居屋點一定有人爭住買。好多人聲稱火炭綠置居唔吸引(包括我),但總有人要,尤其本身住沙田的公屋戶。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

賣剩唔系可以變返公屋咩!!??斷章取義

師兄,事實勝於雄辯,蘋果吹淡綠置居只能證明係錯。你敢唔敢打賭下期唔會超額認購?

回應 #30 sunlion02
分享 分享 讚好人數:2查看名單

師兄,事實勝於雄辯,蘋果吹淡綠置居只能證明係錯。你敢唔敢打賭下期唔會超額認購?
回應  sunlion02
seetheworldxe 發表於 2017-10-30 13:11:46 原文

我敢擔保,以後都會超額。 因為香港人心態係合資格而想申請都會入紙先。 但你睇返最後買嘅數目先係真正數目。 我唔係反對綠置居,但對於排緊果班黎講無疑係一盤冷水。 從來無政府會為公屋封頂,香港係第一個
市四 1290...........
11月1號  s3 ........
11月1號  s4.........
11月6號吃興民超級骨,拒絕

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...11
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖