香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 海盈今次預派係咪跟NUMBER呢?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...10
支持鍵盤翻頁

我同你no.一樣。
估咋!估你剛轉s2應冇咁快s3啩。
rocky.. 發表於 2018-07-23 17:38:49 原文

我26/4轉的
G1283 市四  8/2011藍卡  30/1 S1
19/4審查  26/4 S2 15/9 S3 18/9 S4
19/9彩雲(二)邨 電話拒絕 29/9轉拒絕字
6/10 S2  11/10 S3 17/10 S4 20/10 收信蘇屋百合高層
27/2收鎖匙 裝修起動!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

因為房署都要時間準備邊個S2可以轉S3嘛,太遲可能趕唔切今次要再下一次先得
lchv6net 發表於 2018-07-23 16:55:02 原文

明白,今鋪真係睇房署咩玩法,順No定抽籤⋯⋯自求多福
19/4審查  26/4 S2 15/9 S3 18/9 S4
6/10 S2  11/10 S3 17/10 S4 20/10 收信蘇屋百合高層

明白,今鋪真係睇房署咩玩法,順No定抽籤⋯⋯自求多福
maytang412 發表於 2018-07-23 18:21:43 原文
其實房署一般都係跟號碼審查及派房,跳號碼派因為之前大量比較後嘅號碼合格完左先,而咁啱有新樓預派佢地要交數,所以邊個過左審批就派先,引致大量G127-128號碼都上哂樓先
市4 G1261

其實房署一般都係跟號碼審查及派房,跳號碼派因為之前大量比較後嘅號碼合格完左先,而咁啱有新樓預派佢地要...
lchv6net 發表於 2018-07-23 20:38:40 原文

咁咪吾公平囉,前面號碼不是不合格, 而是主任審查速度問題,合格先就派先,咁仲要號碼黎做咩

咁咪吾公平囉,前面號碼不是不合格, 而是主任審查速度問題,合格先就派先,咁仲要號碼黎做咩
Yan1109 發表於 2018-07-23 21:19:48 原文
因為之前有審查主任離職或調職引致大量號碼積壓,因此有此不公平情況出現,好似我咁,我原本想話4月安泰預派前就審查合格趕得切,點知要等到7月先得
市4 G1261

會唔會分批派派幾次架?
我見滿東派得好少咁啊..
G1317xxx

市2 S2中

所以問題就出於房署今次海盈有否目標或做數,若然定下目標要去到1287,假設126x一1287有600人,但海盈得300個4人,,,點公平分,又要比1287,又盡派前號碼,一定有早號碼的派唔到。
G12833(市4)
19/09/2018 漁灣邨低低層(拒絕)
20/10/2018 蘇屋邨(接受)

咁配房组内部都可能經過一番討論,才定到今次派海盈的次序。
但無論採取什庅方法,都一定有持份者覚得不公平。

举例,若有人起初選离島区,很快已轉了S1S2。他立刻轉番市区,6个月後,有些比他前好多的号碼才剛剛S2。
咁房署应派比边个呢?
Ichv6net 本是126那庅前,好早已審查,按理应好早S2,但只因審查主任问題才剛S2,是否应先派给他?

应先派给第一次的还是最後一次的?

太多人為的考慮因素....

若電腦只跟号碼又冇情講....

總之一定有人满意有人说不公平,但只可以平常心面对结果,不中盈盈还有蘇蘇。本帖最後由 Marble2016 於 2018-07-23 22:16:07 編輯
波子U0391

一定係之前拒絕過等派樓個啲派先
大陸人唔好再落嚟香港爭公屋!隔離屋勁多大陸人5年生3件,拎曬福利又想轉大屋,好憎佢地

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖