香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 麗翠苑(公屋) » 石塑SPC鎖扣地板DIY
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...14
支持鍵盤翻頁

2015年7月藍咭
G1375xxxxx
16-9-2021 見主任
22-9-2021 S2
27-11-2021網上申請轉擴3
9-5-2022申請轉新3
11-5-2022轉S0
新界3人
分享 分享 讚好人數:0查看名單

自貼木紋膠地板?會唔會好難清潔處理呢?
Dennis009798 發表於 2020-02-13 19:20:10 原文
係啊。。哩隻個底一撕開就貼得。。打理暫時都還可以,我拖既多。。未洗過地
蘇屋村

回應  wings3

你舖的時候有冇開冷氣收縮下先,如果唔係冷天會縮埋,行會有聲
pongling369 發表於 2020-02-13 13:48:46 原文
冇開冷氣呀!因為舖嗰時天氣都係凍,賣家話唔需要預留空間,靠盡牆邊推就得,呢款唔係木板,唔會冷縮熱漲。

回應  wings3

下面先鋪層珍珠棉?請問咁樣潮濕天氣會發霉嗎?同埋平時拖地都會有濕氣都擔心呢啲問題
Waitmyhome6 發表於 2020-02-13 18:32:10 原文
有舖珍珠綿,係用嚟防潮,呢款鎖扣地板係無縫,所以地面濕氣唔易滲落地底。網上唔多講過呢啲地板,實際係點,真係要用落先知。我係先攞啲樣版返嚟,用較剪刮下去,唔花,倒啲顏料落下,唔食色,但用原子筆好大刀咁寫,就咁用濕布係抹唔走,我放係水度幾日,塊板唔吸水。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

$1500/20平方米,$75/平方米
平過德國無縫地板.
點解運費$200 咁平?
幾多KG?
Edmond2020 發表於 2020-02-13 19:52:35 原文
賣家負責搵直運,運費係比佢,但唔上樓,我用車仔自己運上樓。如果係葵涌碼頭攞貨,甚至免運費。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

個人接受唔倒地下啲色!廚房原本還可以。但始終好有公厕feel!所以先舖呢隻地板。
hk707 發表於 2020-02-13 15:16:14 原文
我都諗緊舖唔舖埋厨房同厠所,地台真係洗極都係好似好污糟。

我都諗緊舖唔舖埋厨房同厠所,地台真係洗極都係好似好污糟。
wings3 發表於 2020-02-13 23:03:13 原文
你都覺得污糟呢~所以我未開始裝修前以經揾呢啲地板。

回應 #75 wings3

謝謝分享??
G1321 市4
12/2012藍卡
09/2019網上已轉S1
6/1/2020審查
24/1/2020 S2
2/2020 S2.....
3/2020 S2.....
4/2020 S2.....
5/2020 S2.....
6/2020 S2.....
7/2020 S2.....
8/2020 S2.....
30/9/2020 S3!!!
7/10/2020 S4...又喜又驚
10/10/2020 順利邨
15/10/2020電話拒絕
再等運...
29/10/2020再S2
3/11/2020再S3
12/11/2020再S4
15/11/2020收中獎信。
2021年可以安居了

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...14
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖