香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 安泰邨 » 尾房的好處
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

呢個觀念十分有問題
你啲東西如果搞到阻塞有意外,係咪會負全責?
fortesting 發表於 2020-10-06 11:51:44 原文
咁即係阻人啦,已經同我設定嘅條件不符
分享 分享 讚好人數:0查看名單

呢個觀念十分有問題
你啲東西如果搞到阻塞有意外,係咪會負全責?
fortesting 發表於 2020-10-06 11:51:44 原文
基本上如果係走廊尾嘅單位,點會阻人?香港啲屋咁細,屋內唔夠空間,擺出嚟都係情有可原。我覺得冇必要懶係守規矩囉

咁即係阻人啦,已經同我設定嘅條件不符
SLLAM 發表於 2020-10-06 15:24:20 原文
咩叫無人用?一日無人用、十年無人用?唔阻住人既公共空間可唔可以直接逆權侵佔?

霸佔公用地方仲會有「設定條件」,你贏
唔阻到人就無問題,你不如乾脆將成間屋啲嘢搬出去,定係尾房有特權「擴大」居住空間?
人家守法仲要俾你話「懶係守規矩」,咁嘅結論真係世界級本留言最後由 fortesting 於 2020-10-06 23:33:28 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:2查看名單

睇到有人留言話「只要唔阻人 佔用公共地方無問題」
反白眼3000
有樣野叫做「違規」  唔關「阻唔阻人」事
真...
ch20141014 發表於 2020-08-18 05:37:31 原文
話說係某啲會員眼中,你呢啲叫「懶係守規矩」
唔係我講架
renemystina

咩叫無人用?一日無人用、十年無人用?唔阻住人既公共空間可唔可以直接逆權侵佔?
霸佔公用地方仲會有「設...
fortesting 發表於 2020-10-06 23:27:27 原文
咁請問走廊尾嘅空間,除咗走廊尾嗰戶人會經過,仲有乜嘢人會經過呢?咁如果冇其他人會經過,畀佢佔用又有乜問題呢?我哋做人唔使做到咁死板囉,只要唔害人唔侵犯人就得啦。講到尾條規矩嘅目的都係唔想阻到其他人啫,既然目的冇受影響,仲執著咁多做乜?

咁請問走廊尾嘅空間,除咗走廊尾嗰戶人會經過,仲有乜嘢人會經過呢?咁如果冇其他人會經過,畀佢佔用又有...
SLLAM 發表於 2020-10-07 00:52:47 原文
咁請問走廊尾嘅空間,除咗走廊尾嗰戶人會經過,仲有乜嘢人會經過呢?

對面住戶唔會經過?

咁如果冇其他人會經過,畀佢佔用又有乜問題呢?

公共空間必然有死角位,而家只有尾房有你所謂"剩餘空間",係咪即係尾房有特權佔用?你仲問得出點解有問題?
不如叫房署俾埋對面個單位佢佔用好唔好?

我哋做人唔使做到咁死板囉,只要唔害人唔侵犯人就得啦。

我講違例你就話死板;講阻塞就話無人經過;講有人經過就話唔害人,龍門任你搬,玩哂 yeah

講到尾條規矩嘅目的都係唔想阻到其他人啫,既然目的冇受影響,仲執著咁多做乜?

條例係用來規管大廈同租戶管理,阻唔阻其他人只係一小部分
如果唔執著條例,富戶政策都唔應該存在啦,反正自己有錢都唔會阻到其他人啫
學你咁講,既然目的無受影響,咁不如唔好要法例好唔好?
我肯定個個都識自律;個個都唔害人,真係人間天堂;公屋烏托邦本留言最後由 fortesting 於 2020-10-07 10:30:05 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:3查看名單

對面住戶唔會經過?
公共空間必然有死角位,而家只有尾房有你所謂"剩餘空間",係咪即係尾房有特權佔用?你...
fortesting 發表於 2020-10-07 10:29:44 原文
事實上真係完全唔阻人喎,你作為住戶嘅,都唔識得從住戶嘅需要去思考問題,我都無話可說。

喺度順便講下常見唔合理嘅屋邨管理規條及我嘅睇法:
1. 唔准喺走廊設置門口土地--- 侵犯宗教自由
2. 唔准上天台--- 唔准人上天台晾衫,浪費陽光
3. 唔准喺半露天走廊曬衫---同上

個停車場太細唔夠車位所以我泊係街,反正條路咁闊啲人行唔晒,即係唔會阻到人啦,仲唔洗比泊車費添。咩話?你吿我違例泊車?我覺得你好死板 好執著囉!
G1294  擴3轉市3 暫緩
19/1/2018 S3;23/1 S4;25/1 收信派安泰
感恩,祝願大家安居樂業

事實上真係完全唔阻人喎,你作為住戶嘅,都唔識得從住戶嘅需要去思考問題,我都無話可說。
SLLAM 發表於 2020-10-07 12:21:10 原文
作為租戶,我只會在意有咩規矩需要遵守,去諗唔合理既地方唔係我既責任
正如庭上話唔阻人唔害人而犯法,一樣唔會成為抗辯理由

其他無補充
renemystina

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖