香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 白田邨 » 1人單位想放梳化可行嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...10
支持鍵盤翻頁

我全部大型家具,一萬二千元裝修。
deaf 發表於 2021-01-23 02:37:43 原文
我睇咗你個post,好勁呀,樣樣嘢都係自己一手一腳整,仲放到king size床 我諗緊如果我打直放張床,除咗床頭有窗之外,好似黐住廚房幅牆都有個細窗,咁就冇辦法整你嗰種櫃上到天花,至多只可以整梳妝檯,又冇理由張床拍住個廚房牆黎擺
分享 分享 讚好人數:0查看名單

差d 漏左你回覆如果衣櫃係趟門咁就可以理解,係攞衫有d唔方便。方案都可行又放到梳化,電視櫃唔需要,就咁...
嘉露 發表於 2021-01-23 11:45:09 原文
衣柜,有門較拉開款比趟門款耐用
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

你呢款3塊我未見過,我以為通常都係兩塊
嘉露 發表於 2021-01-23 11:31:29 原文
浴門安裝...在facebook找的
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!

細地方...其實天馬行空啲諗,你就會諗到位

例如訂造衣櫃,個衣櫃門可活動,可以夠力掛電視咁你就屋頭屋尾都用到。又或者做超過60吋寬嘅櫃,一邊擺衫,一邊擺雜物(視角歸一、整齊)

反而用一般家庭嘅概念(每件家具都只有一個用途)咁就頭痛擺位,因為要就廁所門、廚房門,少咗靠牆地方

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
24/09交租取匙!

我睇咗你個post,好勁呀,樣樣嘢都係自己一手一腳整,仲放到king size床 我諗緊如果我打直放張床,除...
嘉露 發表於 2021-01-23 12:00:26 原文
你的起居間格式大致跟我相同,但可以靈活變通,
當然全保留窗戶,爭取最大自然採光,
原則上無一個櫃完全遮蓋牆壁,盡量造吊櫃,
但你個起居間比我長3呎,做起更多空間!

浴門安裝...在facebook找的
busconcamp 發表於 2021-01-23 12:02:20 原文
I see

細地方...其實天馬行空啲諗,你就會諗到位

例如訂造衣櫃,個衣櫃門可活動,可以夠力掛電視咁你就屋頭屋尾...
LouisSzeSze 發表於 2021-01-23 12:05:05 原文
多謝你意見,冇錯地方細真係要畀多啲想像力,身邊有好多朋友都畀咗啲意見又睇咗好多影片,奈何各人要求都唔同,唯有參考唔同嘅意見再諗

回應 #78 嘉露

我自己舊款和諧式就好用啲囉(即係大門有玄關位果隻)可以放4呎床,3呎書枱,4呎影音櫃,40吋衣櫃,神樓,雪櫃又可以放廚房

你果隻單位就有一邊牆係廚房同洗手間,少咗一邊牆可以泊家俬,換句話說,床只適宜擺屋頭/屋尾,冇理由放屋中心

如果你打算將衣櫃對住廚廁,就要留意高度會影響窗口機(冷氣),當然你可以用分體機解決

女生衣物、鞋、美容用品多,諗掂點擺,咁就完成咗大半

衣柜,有門較拉開款比趟門款耐用
busconcamp 發表於 2021-01-23 12:01:29 原文
係,同埋拉門攞嘢會方便啲,但係趟門就慳咗位,唔使就開門

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖