香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 平價綠置居變地獄
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...13
支持鍵盤翻頁

撻訂都唔會要,你好難趕走佢,硬食又無可能,除非新業主都係污糟邋遢,儲物癮。

我揀樓之前,即使唔心儀的屋苑都去望下,影下相,睇下坐向,就係怕心儀的單位無曬,都要諗下要唔要。
安居樂業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

最離譜嗰間,我tip係翠屏北
fortesting 發表於 2021-11-28 23:24:30 原文
邊方面離譜?唔知你講邊樣,估唔到你講邊間 ?

如果翻新質素,呢條邨單位室內,
就咁睇算係見得人。

如果話環境因素最差,
我認為係呢間「籠屋」,
唔計出面簷篷呢個「籠」,
最低層,果層仲要冇電梯到,
樓齡最高又係佢呢座,地理位置最差又係呢座。
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

就咁睇,印花稅、契據文件、按揭契據註冊費、
銀行按揭法律手續費 等,呢啲應該係辦理購樓手續時先支付。
...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-28 23:41:27 原文
似誇大損失,R 多D 着数
分享 分享 讚好人數:1查看名單

真係寧願撻訂, 太恐怖
分享 分享 讚好人數:0查看名單

爬完呢邊,我都係買返綠置居新樓算。
租置太多功課要做,況且房署連公家地方責任都一次賣走。
十幾年過去,而家好多租置屋邨管理極差,法團無作為,有啲懷念房委會管理既年代。

買樓前,唔親身去視察,點講都輸左先
失策

買租置前,諗吓點解上一手唔買,一係冇錢,一係單有問題。冇去過了解,連條走廊都未望過,唔望吓隔離鄰居個個正唔正常,基本睇門口,睇走廊,都已經知守唔守規矩。本留言最後由 mimemike85 於 2021-11-29 02:06:17 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

似誇大損失,R 多D 着数
LUCKYSTAR88 發表於 2021-11-29 00:16:46 原文
自己衰左,就搵東張西望上嚟,希望R到退訂。業主俾左訂,輸左訂就算數啦,下次再抽過,而家上電視俾人笑傻仔,仲話房署玩你?

真心為曱甴屋既鄰居慘,忍咁耐!

但我找不到樓書有這個單位?
Kwan56131 發表於 2021-11-28 18:04:47 原文
據新聞報導係將軍澳景桃樓。
景桃樓全幢大廈,今次有23間出售。
據房署網頁顯示,至今只賣出二間。分別在11月3及5 號賣出,
都是大呎數443及381呎單位。
估計係以長者組别資格選購。
這些平貨,執到寶既機率超高…
屋內屋外,悲情奨品, 陸續有嚟....
分享 分享 讚好人數:4查看名單

租置左咁多年都無租客肯買,留返落黎唔方好野,大家未住過,就要決定買唔買...

房處唔俾人睇樓先高招,求其賴落疫情度成功令人隔山買牛,d 蟹貨先呃到人買
分享 分享 讚好人數:4查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...13
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖