香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...81...143
支持鍵盤翻頁

最大問題
背板唔夠厚, 你打咩落去都無用
因為粒鏍絲夠力但你個櫃本身無力承受
要拉住隻櫃唔一定要拉背板, ...
Ethan_Cho 發表於 2014-03-13 22:38:23

圖中唔係我個柜,但都差不多,角位吊碼打螺絲去頂板及側板受力,
我試過入到M6既拉爆,係HILTI買左車修拉爆,吊碼同牆有8-10MM距離,粒拉爆得65MM長,入到牆45MM左右arm arm到粒拉爆既藍線,個服務員話都夠食到力,係咪真既呢???怕佢亂吹....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

圖中唔係我個柜,但都差不多,角位吊碼打螺絲去頂板及側板受力,
我試過入到M6既拉爆,係HILTI買左車修拉爆,...
hico 發表於 2014-03-15 19:58:09

個吊碼系用黎拉住隻櫃, 唔俾佢散
你呢類野, 用返平爆入, 如果怕入得唔夠深
可以揀加長
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

好的~用平爆吧~~!!!thx~~~

我想問如果地下本身有滋磚,點樣係上面鋪膠地板

THX~

你好,搵裝修公司一起做埋傢俬好,定分開搵比較好?如果分開搵,係咪通常進度比較快同專業點,但我自己又諗,係咪同公司會協調得好點,請給意見

CF 你好,請問現成批墻灰,那个牌子比較好用呢?

我想問如果地下本身有滋磚,點樣係上面鋪膠地板
THX~
luckboy 發表於 2014-03-17 17:48:36

是什麼磁磚?
拋光?半拋?粒突?紋理?
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

你好,搵裝修公司一起做埋傢俬好,定分開搵比較好?如果分開搵,係咪通常進度比較快同專業點,但我自己又諗,係咪...
annann 發表於 2014-03-20 12:30:22

講進度同協調當系一條龍包辦好
但有好多其他因素
因為好多公司或師傅唔做木器的
亦要睇你訂造定現場造
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

CF 你好,請問現成批墻灰,那个牌子比較好用呢?
YCK 發表於 2014-03-20 23:03:58

無分別, 基本上現成灰只可以用黎修補
如果重新批過用現成灰
好快玩完, 同埋本身好難批
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應 #811 Ethan_Cho

謝謝CF  

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...81...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖