香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...85...143
支持鍵盤翻頁

回應  Ethan_Cho
不好意思,我唔識放相,我係德朗邨2至3人單位,我個面盆連有腳柜,所以高度有限制,無得裝高...
Paul1980 發表於 2014-03-31 23:24:04

所有呢類櫃個腳都可以拆的, 不過是扭入去的
拆左之後
系裡邊裝L碼, 鑽孔修上牆身, 解決...
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  Ethan_Cho
我係300x300鈻質天花,國內叫集成吊頂
Paul1980 發表於 2014-03-31 23:26:58

有無配埋鋁骨落黎?
佢系靠鋁骨夾死承托的!
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

有的,配件在香港配的

我有個?號想你幫幫我.我最近睇返CF開張裝修清單,發現條數有少少問題唔明的,首先我係幫親買套餐基本十二樣嘢,但就係套餐入面補錢換型號,都無問題,但就發現厨房個Part有唔明,套餐原本包5呎柜,但我想整上下L柜,所以CF就幫我加錢做拆原有盆灶新做曲呎盆灶基照原位底做雲石枱面加$1550,其他就有寫厨柜一套,包改洗衣机,星盆來去水喉,無寫加錢,另外厨柜做曲呎到尾加$2100,我想知厨房做上下柜是否唔包台面的

我想知外面裝修厨房係点計

我有個?號想你幫幫我.我最近睇返CF開張裝修清單,發現條數有少少問題唔明的,首先我係幫親買套餐基本十二樣嘢...
Paul1980 發表於 2014-04-01 13:06:27

第一
我再重申一次
現在裝修工程人工貴, 料又貴
所謂的套餐是靠不住!
第二
一般所謂的套餐會寫明包幾多呎等等字眼
一但超出, 所後加的數目非一般人想像得到
你入局之後你想唔再做落去又唔系, 做落去又自己重傷
第三
所謂的套餐又好, 搵裝修判頭又好
多數都會將貨就價, 貴唔一定好, 平就一定唔好
8萬元或十萬元全屋大裝, 出邊大把人打呢O的排頭黎呃人入局
一入局, 埋單分分中高過出邊市價成倍
試想想, 整個廚房都已經三幾萬起步, 點可能咁O既價錢
第四
好多時人都會因小失大
因為無人唔貪心
但貪得無厭就害死自己
唔好講出邊O的貴價野
我自己幫人造套廚櫃, 講緊要800 - 1000/直呎, 唔包石面
外邊世界真系有咁大著數俾你遇到嗎?
現在強國經濟高企, 成本, 匯率上升
在上邊訂櫃同在香港現場造相差又有多少......

當你走入個局入邊, 一系損手爛腳
一系俾人呃完走佬
到時都系得過吉
裝修只在於值得唔值得
無合理唔合理
你覺得合理, 佢要你俾幾十萬你都會俾
你覺得唔合理, 佢要你俾幾萬你都覺得貴, 唔願俾
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

我想知外面裝修厨房係点計
Paul1980 發表於 2014-04-01 13:08:18

一向所有項目都是分開計算的!
作為判頭或老闆做蝕本生意
你會做嗎?
咁不如出去打工, 唔洗蝕又唔洗煩
廚櫃以直呎計, 石面以平方呎計
瓦仔及清拆都以井計
如果遇著師傅, 多數就會睇完環境執一條數系圍得到佢
買料, 人工, 另外再執返多少洗費的
搵唔同類型的人, 公司, 判頭, 師傅, 經紀, 設計
同一樣野價錢可以差天共地
但貨仔可以是一樣, 或是更差的!
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

Hi 你好! 想知道地轉上有"痕", 怎麼補救, 謝謝本帖最後由 sallykfkc 於 2014-04-02 16:21:34 編輯

Hi 你好! 想知道地轉上有"痕", 怎麼補救, 謝謝
sallykfkc 發表於 2014-04-02 16:04:48

你要講清楚是什麼痕
我先答到你...
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

回應 #851 Ethan_Cho

有2塊地轉上都有一條花痕,  謝謝

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...85...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖