香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 新公屋單位大部份變綠置居 林太俾人鬧
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...9...13
支持鍵盤翻頁

其實壓力個個都有,現在點解咁多人唔生小朋友,也是因為明白要照顧一個小朋友並不容易,更何況兩個,所以...
Yywong 發表於 2017-10-27 23:48:17 原文

我本人經濟能力不足嘅話,就唔會想生小朋友,不過其實咁樣對成個社會嚟講唔係好事。始終人人都會老, 如果個社會大多數都係老人, 後生嘅人口好少,你覺得有冇問題呢?其實政府係有責任令所有努力工作嘅人解決到住屋同養育下一代嘅問題, 當社會上有人要一個人養六個人,咁係政府嘅問題多過佢個人嘅問題,要怪責嘅首先係政府。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

這是我個人見解:富戶還需要政府幫助住新樓嗎?我就以長毛為例霸佔公屋多年還需要政府幫忙買居屋嗎?這變...
andyhosk1961 發表於 2017-10-28 06:53:50 原文

我非常同意你的睇法,但現實不可行,公屋富户因有議員幫助,一定要比小小甜頭先走,樓價嚴重離地政府又怕地產老又唔出手,可起樓地方真的有限,所以這個問題一定有不足地方,沒有完美的解決方法,只慶幸自己比較早申請,今日才有安居日子,我朋友遲我一年申請以打定會住舊樓。
(牡丹樓)陳先生

我非常同意你的睇法,但現實不可行,公屋富户因有議員幫助,一定要比小小甜頭先走,樓價嚴重離地政府又怕...
晴先生 發表於 2017-10-28 09:01:31 原文

我個人認為祇要房署加強審查富戶資產就可以迫使富戶遷離公屋。而不是用甜頭。而有關議員偏幫富戶的話即是與我們低下階層為敵。而富戶人數真是很多嗎?議員有足夠富戶支持就可以不顧低下階層需要嗎?如果,是這樣我們就應以我們選票趕走這些議員。
Andy 。新3 G13007
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #19 cytyy8888

依家綠置居平咩,唔明點解要同市價掛勾;房屋係唔係抄的就唔好同市價掛勾以成本價賣畀居民。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

小路消息:(未知是否真實)
除左火炭,下一個綠置係碩門2
Tsun426 發表於 2017-10-27 16:30:12 原文

碩門2 != 居屋 ?
民主黨, 民建聯, 自由黨 它們當年全部支持賣領匯.
交椅洲填海交換成哥球地.  粉嶺住人, 交椅洲打球.
= 打風睇浪 = 酷熱行山  = 寒冷露營  = 暴雨玩水

我個人認為祇要房署加強審查富戶資產就可以迫使富戶遷離公屋。而不是用甜頭。而有關議員偏幫富戶的話即是...
andyhosk1961 發表於 2017-10-28 09:22:00 原文

新(準)富戶正正須要綠居

新(準)富戶例子1: 50歲, 1人公屋, 月入$12000, 資產 120.  (連居屋也供不起)
新(準)富戶例子2: 45歲 / 15歲,  2人公屋, 月入$18000, 資產 180.  (只可買低價居屋, 選擇不多)
新(準)富戶例子3: 85 / 40歲 / 15歲,  3人公屋, 月入$15000, 資產 223.  (危危夫)
新(準)富戶例子4:  50 /45 / 25 / 15歲,  4人公屋, 月入$20000, 資產 280. (抽到5:5居屋, 就買)本帖最後由 tomlam@TM 於 2017-10-28 11:05:11 編輯
民主黨, 民建聯, 自由黨 它們當年全部支持賣領匯.
交椅洲填海交換成哥球地.  粉嶺住人, 交椅洲打球.
= 打風睇浪 = 酷熱行山  = 寒冷露營  = 暴雨玩水
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我本人經濟能力不足嘅話,就唔會想生小朋友,不過其實咁樣對成個社會嚟講唔係好事。始終人人都會老, 如果...
SLLAM 發表於 2017-10-28 08:50:22 原文

我相信全香港人唔會冇人有能力生養小朋友! 有能力可以快啲生多幾個! 就以我自己現在生活仍有壓力,唔會打算現在生小朋友,但唔否定將來會生!我只是想表達, 自己有責任平衡自己的生活,適當的時候做適當的事情! 有得選擇的話,首先要自己去平衡!不是自己喜歡就去行 ,下下依賴政府解決, 但政府當然亦有責!任!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-28 11:42:10 編輯

林鄭扮晒親民,落區又交通津貼,氹住班基層
但其實只係俾d甜頭你
到時基層到時真係買左綠置居,政府省返一筆公屋維修保養管理錢,呢d成本就自然轉嫁到基層度,只會雪上加霜

我相信全香港人唔會冇人有能力生養小朋友! 有能力可以快啲生多幾個! 就以我自己現在生活仍有壓力,唔會...
Yywong 發表於 2017-10-28 11:41:44 原文

我估大多人數有能力向上流都吾想依靠政府
但而家香港呢個情況,政策向富貴人傾斜,政府就有責任平衡返

林鄭扮晒親民,落區又交通津貼,氹住班基層
但其實只係俾d甜頭你
到時基層到時真係買左綠置居,政府省返一...
Tree2017 發表於 2017-10-28 14:04:22 原文

這個觀點我是十分認同。

陳帆今天出來講由公屋轉為居屋單位後不會影響底下階層輪候時間:
1)當富戶分配到綠置居後,他們何時才搬遷到新單位?我最保守估計最少9-12個月,
2)當富戶交回有關公屋單位時最少要6個月才原有關單位,

即是林鄭政府這個行徑會直接推遲輪候公屋低下階層上樓時間最少延長16-18個月。而即是公屋申請平均上樓時間要延後到6 1/2 至 7年。

陳帆今天講唔會影響申請公屋輪候時間??那怎樣原會影響低下階層在公屋輪候上樓時間?請問,能否詳細闡釋給大家?不要出來講2句話就可以平復市民擔憂?
Andy 。新3 G13007

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...9...13
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
十分抱歉!本帖子已被關閉。

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖