香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區4人 » 等了8年,被取消了,跟住要點做?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...9...27
支持鍵盤翻頁

即係我將會收到取消信及警告信嗎?
Gracelai427 發表於 2018-06-01 17:09:52 原文

有警告信冇取消信
有取消信冇警告信
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

係我見主任時拎所有文件出嚟,佢見到我份保險申請時無,問我點解當時無報。因為果陣我唔知保險算資產
Gracelai427 發表於 2018-06-01 17:11:33 原文

你個主任好嚴
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙

申請公屋時,根本上就唔會見到主任
G1315 擴4

先去樂富取籌, 問明發生什麼原因? 再決定怎樣做。
市四,08年8月籃咭,G1215 , 16年7月第一次審查,超額,17年9月上訴,11月尾派興華二邨,問題單位不計一次,18年1月預派安泰邨。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

唔明點解個個都以為保險唔使報呢? 8年前主任已經問過我有冇買保險,有就要報,唔通我個主任特別盡責提我
lchv6net 發表於 2018-06-01 17:10:32 原文

因為8年前份申請表無寫明保險,好多人好似我咁唔知保險算係投資
G126xxxx 市4
17/8 S3
28/8 S4 蘇屋

申請公屋時,根本上就唔會見到主任
fatwino007 發表於 2018-06-01 17:12:56 原文

無錯,所以申請表無寫明保險價值一欄係唔知佢列入投資一項
G126xxxx 市4
17/8 S3
28/8 S4 蘇屋

其實申請公屋果份表上邊係有保險嘅。係好多人申請嗰陣時,諗住唔報都冇事。
擴四1307.2017年4月變擴二。擴二NO.1402.登記時間相等于2012-6
2017-7-5轉S1, 9月抽查!  2017-9-30收信,10月12審查。28號轉S2.11月9收信合格。
11月16轉S3.22日轉s4。25日收信派迎喜低層,望山景,超滿意!
12月4日簽意向書。2018-3-19收入伙信, 改期23號去取匙。開始裝修,靚靚迎東,可愛D小家!安居樂業!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

因為8年前份申請表無寫明保險,好多人好似我咁唔知保險算係投資
Gracelai427 發表於 2018-06-01 17:13:11 原文
好多保險有累積紅利和現金價值,所以房署特別重視,你仲有過數户口又冇申報,比較難解釋
市4 G1261

會唔會係因為同時兩樣報漏所以被取消, 但被發現漏報可能後果會比較嚴重 我建議盡快上樂富問清楚, 你又唔係上訴再見主任補報, 照計又唔會即刻取消, 但申請時前保險無超額都可能有機會上訴, 如申請前保險加埋已超額就一定會取消資格
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約

其實我覺得你有個銀行戶口冇報都係問題
保險就話可以唔知要報,
銀行戶口冇得唔知

你出事未必關保險事
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...9...27
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖