香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...91...143
支持鍵盤翻頁

回应 #849 Ethan_Cho

请教您立邦五合一同ici防咸油漆边只好点?多谢

G1183 市5
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回应  Ethan_Cho
   分到彩虹舊樓,因為用太多錢裝修,只係安裝趟門玻璃窗,價錢大概幾多,同埋要用分體...
Ca 發表於 2014-04-27 23:52:46 原文

呢類小工程, 老實講無幾多人會做
除左無野做個班或咁岩CFU系你附近開工
因為裝修佬同開鋪的價錢唔同, 你落去鋪頭問下佢
你訂料個陣可以問埋佢裝埋加幾多錢
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

同埋有冇師傅淨係做幫人裝廁所抽氣扇既,要通條管出到㕑房果隻?要幾錢?
Ca 發表於 2014-04-27 23:58:49 原文

五金鋪一定有人幫你裝
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

請问ici防咸油漆好d定系立邦五合一好点啊
MIAOMIAO 發表於 2014-04-28 00:06:26 原文

底漆用立邦漆v5101
面漆用立邦5合1,
因膠質較重, 做就難做O的, 不過防潮防霉的確唔錯
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

請問裝修完要給多少貼士给師傅?
1202×××,2007年9月藍卡,2012年尾凶宅,2013年4月青衣

回应 #906 Ethan_Cho

多謝晒你。如果做埋电视背影有少少木。4500元。全屋油漆19000元。合理吗?

G1183 市5

請問一房單位,想用長條形木紋磚,用咩size最好???我想間屋睇落無咁細,麻煩曬

多謝晒你。如果做埋电视背影有少少木。4500元。全屋油漆19000元。合理吗?
MIAOMIAO 發表於 2014-04-29 09:39:23 原文

木個度我唔可以肯定答你, 唔知幾大
全屋油漆, 19000, 間屋幾大?
一般4XX呎, 2房一廳, 18000 - 20000
如果有5XX呎, 2房一廳, 18000 - 22000
呢O的價錢包立邦5合1或金裝5合1
再貴O的, 可以唔洗做
我可以咁樣講, 呢幾年市道旺, 加上人工貴, 料貴
價錢高左系好正常, 但有O的判頭, 公司開O既價
難聽講句明搶, 明呃, 自己判斷
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

請問一房單位,想用長條形木紋磚,用咩size最好???我想間屋睇落無咁細,麻煩曬
豬 發表於 2014-04-29 11:50:09 原文

你點樣鋪法, 本身間屋系咩形?十字型, Y型, 長形等
要用地台瓦將間屋個大細做到效果必先考慮呢個問題
你的師傅或判頭無俾意見你嗎?!
最正路一定用6底8吋 X 2呎長,
一黎減低瓦仔會拱O既機會
二黎揀岩鋪法, 效果會差好遠!
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...91...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖