香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 暉明邨 » 突發!暉明邨疑被粉嶺居民縱火
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #130 macnew

應該先爭取公眾意見,再決定。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實成件事好明顯火燒大堂機房攬炒,等佢做唔到隔離營!
情有可原,我唔信預派左/住緊既人會想成為隔離營囉!
話係假新聞既人訓醒未,無知真可怕!
2012-7月尾藍卡
2018-2-15。S2
2018-10月轉4
分享 分享 讚好人數:3查看名單

咁難滲出武漢唔會搞到咁啦智障
chanmou 發表於 2020-01-27 13:29:06 原文
武汉就是无防护,武肺人和非武肺人混在一起,交义感染。

回應  macnew

應該先爭取公眾意見,再決定。
Angela123 發表於 2020-01-27 16:03:11 原文
要看看后天北区区议会,出席官员如何解释。
另外,叶刘提议租用邮轮做隔篱營。

是2019年12月已經預派了, 只等拿鎖匙入伙
現在是節外生枝, 政府是不對, 對我們不公平, 應該不要預派給...
kamor8899 發表於 2020-01-27 15:32:00 原文
如武肺早於十二月扩散,改府或会保留晖明邨不预派。

如武肺早於十二月扩散,改府或会保留晖明邨不预派。
macnew 發表於 2020-01-27 18:12:33 原文
12月已經出咗事啦

中国政府成日「以為」自己應付到
咪乜柒都唔通報囉

結果咪危害世界囉
G1347 擴2 駿洋邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

事實係官迫民反,如果政府唔係甘做,搵個遠離民居嘅位置,預期預派,又邊會搞成甘,針唔吉到肉唔知痛,唔...
bonniemok 發表於 2020-01-26 21:23:20 原文
完全同意Bonnie nok!如果唔係燒咗個大堂 嚟緊暉明一定係疫區 依家燒咗係會遲咗入伙 總好過將自己間屋比政府做疫區 就算件事完結比你搬入去住都有陰影啦....唔係派暉明嘅人 就可以大大聲話人燒大堂 有冇諗過自己派個單位會比懷疑肺炎病人先入住呀?醒啦...香港人!!!
4/2013 擴4 G1327
2/2019 見主任 • 5/2019首派荔景低層問題單位 電話拒絕
21/11/2019收信駿洋駿時樓中層 (2/2020正式成為駿洋苦主)
29/4/2020收信再派葵芳邨葵正中層 ?超級感恩?

入唔入到去住同堵路燒屋係兩件事
就算冇得住都唔應該放火燒屋, 堵路, 是誰叫黑衣人去放火燒屋, 堵路的...
kamor8899 發表於 2020-01-27 15:27:50 原文
你這話我非常同意 *如果我係強國新移民*
可惜我係真真正正香港人 完全認同唔到你嘅說話
4/2013 擴4 G1327
2/2019 見主任 • 5/2019首派荔景低層問題單位 電話拒絕
21/11/2019收信駿洋駿時樓中層 (2/2020正式成為駿洋苦主)
29/4/2020收信再派葵芳邨葵正中層 ?超級感恩?

你這話我非常同意 *如果我係強國新移民*
可惜我係真真正正香港人 完全認同唔到你嘅說話
wing0429 發表於 2020-01-28 01:24:29 原文
唔好意思, 我亦是真真正正香港出生的香港人噃
但我亦都完全唔認同你嘅說話囉

總之破壞行為是不對, 故勿論出發點係乜,

而縱火, 破壞的並非粉嶺居民而是黑衣人

相信大部份粉嶺居民, 尤其是暉明未來住戶亦沒認同黑衣人的破壞行為

閣下並非當地居民或者未來住戶當然覺得縱火對你沒影響啦

若唔係啲邨民及黑衣人反抗得咁大力度,林鄭睬你班港人都有味,鑊鑊都係咁。

林鄭月娥:放棄暉明邨及其他未入伙公屋作檢疫中心
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1505275-20200128.htm
13.11.25 藍卡:G1339XXX 擴2 S0
18.11.23 S1 (更改面晤日期)
19.01.09 面晤主任 (其後交回補充文件)
19.02.25 收合格信 S2
19.07.23 轉市區 市2 須暫緩編配
20.11.16 首泒彩虹邨 S4 (書面拒絕 S2)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖