香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 想買開放式租置單位
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

唔夠二百幾呎,佢話都唔會買,只考慮2-3人單位
但綠核家庭,咪一樣係抽唔中,咁多人抽十幾年,都抽唔到,...
MoonHeiYuet 發表於 2021-08-12 18:55:41 原文
原來連青衣180尺的單位都升左,一年都吾洗,仲要系無人要的
分享 分享 讚好人數:0查看名單

佢都話,有市區,二百幾呎,2-3人單位,佢先會揀
家庭抽,揀樓機會大啲,
不過冇長者,一樣連一房都難有得...
MoonHeiYuet 發表於 2021-08-12 19:02:23 原文
唔係架 運氣話黎就黎 可能佢老婆帶到比佢幸運呢 我真係有個朋友白表家庭第1次抽第1粒珠有400呎1房高層靚位 雖然唔係市區 但係鐵路格離呀 升值潛力好過租置好多綠核家庭起碼1房有希望先 但單人一定冇希望 租置預左自住ok 如果放出去太細單位好少人會承接而且綠置居好似只限綠表 所以呢方面唔洗諗 一世人一次房署優惠咁就冇左 所以諗清楚呀本留言最後由 chingy4 於 2021-08-13 00:20:58 編輯

仲有我個朋友仲要個時可以揀高層200幾呎鑽石山盤架 只不過佢唔要 寧願住大d 白核都揀到 所以唔好亂咁浪費 又唔係冇得住 交租又平 當儲錢囉本留言最後由 chingy4 於 2021-08-13 00:32:43 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

換間細碼租置就吾好啦,要用間公屋換就轉間全新既細碼綠置居好過,租置尼頭買尼頭裝修個頭又要夾維修保養費...
Chung66202599 發表於 2021-08-12 10:44:15 原文
租置真係要睇清楚隔離左右有無人儲垃圾
朋友對面阿婆儲垃圾臭到爆 ,佢個間都係租置
租置公屋d細單位
多數全部細單位痴埋一齊,門口貼門口
不過我朋友最終迫房署搬走左個垃圾婆佢先買間屋

新樓應該幾年內都無可能儲爆成間屋
G1368 擴2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

唔夠二百幾呎,佢話都唔會買,只考慮2-3人單位
但綠核家庭,咪一樣係抽唔中,咁多人抽十幾年,都抽唔到,...
MoonHeiYuet 發表於 2021-08-12 18:55:41 原文
一人綠表頭珠
我覺得啓鑽2-3人單位點都會係綠核到買晒
到佢時應該只可以諗1-2人單位本留言最後由 ivyc51 於 2021-08-13 01:32:46 編輯
G1368 擴2

一人綠表頭珠
我覺得啓鑽2-3人單位點都會係綠核到買晒
到佢時應該只可以諗1-2人單位
ivyc51 發表於 2021-08-13 01:21:08 原文
係呀 綠核起碼有機會市區開放式 好彩既一房都有 起碼係新樓 維修又唔洗洗一筆 但單人係完全冇機會 索性結左婚先諗啦 又唔洗浪費一生人一次房署優惠既機會 我怕樓主個朋友將來個老婆怨佢呀 仲有租置如果殘殘舊舊又咁細係冇人承接架 如果有都比人壓價壓到癲 除非你又肯拎錢出黎裝修得好靚好新 真係唔好對租置咁大期望本留言最後由 chingy4 於 2021-08-13 11:48:33 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

香港的確係結婚先買樓,無論係兩個人易啲供定係用綠核至少仲有機會買到2-3人
首派租置單位,入住時太窮冇買
之後經歷各種問題與維修,證明冇錢唔好買舊樓,叫房署維修最實際

佢班親戚都搞錯咗重點,冇女唔關有冇樓事,係個人際遇及交友圈子問題。
有得買當然買,盡量買市區
LLLLSY 發表於 2021-08-12 09:26:36 原文
係囉,如果唔係邊有咁多家庭逼劏房,又唔係只有新移民家庭先要住劏房
之後經歷各種問題與維修,證明冇錢唔好買舊樓,叫房署維修最實際

租置真係要睇清楚隔離左右有無人儲垃圾
朋友對面阿婆儲垃圾臭到爆 ,佢個間都係租置
租置公屋d細單位
多數...
ivyc51 發表於 2021-08-13 01:17:20 原文
舊長型如果住最低層窗出面有畀樓下平台的簷篷,會有男工女工不定時行過掃垃圾,光明正大睇入屋,公屋原裝廁所仲要係百頁窗撞正要開大起唔到身就畀人睇埋

唔洗諗,無可能買到
鑽石山啟鑽苑???

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖