香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 和田邨 » 和田邨一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

咁皇后你都會要?!  
因為之前有人話欣田唔方便。。
但我由E出口行去欣田。。完全係超超方便 ...
11Icecream 發表於 2021-11-17 09:47:00 原文
話欣田唔方便果d可能住慣屯門,屯門有輕鐵,基本上大部分屋苑一落樓5分鐘內一定行到去輕鐵站,所以如果一d地方唔可以喺5分鐘內行到去輕鐵站,就叫唔方便掛
G1388
2016/Apr 藍卡新3 > 2018新4 > 2021新5
2021/Nov S2
2022/Jun S4 首派菁田邨
分享 分享 讚好人數:2查看名單

啱啱開始,交通實冇咁方便
G-1342  (新4) 02/01/2014
26/2 s1  28/6見主任  2/7補資料  16/7合格
11/5轉s4  13/5首派皇盛低層,19/5拒絕
31/5有拒絕字 15/6轉s2 6/7轉 S4 11/7友愛拒絕
19/7有拒絕字 26/7轉s2 4/8 s4
分享 分享 讚好人數:0查看名單

兆康到菁田12分鐘,兆康到和田需時22分鐘,正常步行速度。和田空氣真係好清新,好舒服,就係冇菁田方便,菁和各有優勢。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

哈哈~~~忍唔住要講幾句...我響良田住左30年...條路唔係咁行架....和田係要響田景輕鐵站行過寶田邨入去先近D架(10分鍾左右)....邊有人會響兆康西鐵站行過去架?
2014年 G1344 3人,2021年3月29日審超入息,2021年12月15日再審查,2021年12月18日S2,2022年1月7日S4,1月11日收信(皇后山皇匯315),1月16日親身拒絕,1月25日網上轉拒絕,2月19日歸隊S2,2022年5月6日S4,5月7日收信派和田邨
分享 分享 讚好人數:4查看名單

如果坐西鐵返屯門,應該會在兆康落車行過去,唔會輕輕鐵到田景,再步行返和田。

新4,1336……
2013/9
2021/1……S1
2021/8……審查
2021/9……S2
2021/11⋯⋯S4
2021/11⋯⋯收信皇后山村,畢業!

如果坐西鐵返屯門,應該會在兆康落車行過去,唔會輕輕鐵到田景,再步行返和田。
angelchau80 發表於 2021-11-17 22:38:36 原文
駁得輕鐵去田景,再行入和田邨,連埋等車時間分分同係兆康行去和田邨差唔多
2014/12 藍卡: 新界3人 - G1364xxx > 2021/5/26: 第一次見主任入息審查 >
2021/8/12: 收到房署寄信,入息超額審查不合格 > 2022/2/12: 寄表俾房署恢復申請 > 2022/2/19: 轉S1 > 2022/05/03: 見主任審查 > 2022/05/17: 補交文件 > 2022/05/26: 轉S2 > 2022/06/14: 終於轉S4 > 2022/06/15: 派皇溢樓 (好想拒絕,但驚二派搏唔到和菁)

目標: 屯門和田邨、菁田邨
分享 分享 讚好人數:3查看名單

期待中

哈哈~~~忍唔住要講幾句...我響良田住左30年...條路唔係咁行架....和田係要響田景輕鐵站行過寶田邨入去先近D...
cheong0623 發表於 2021-11-17 16:18:29 原文
都係順便睇埋欣田/菁田 .... D屯門人都教係寶田個度行過去...

但真試過係SIU HONG西鐵燥底轉輕鐵 ...  

#元朗人本留言最後由 11Icecream 於 2021-11-18 18:13:39 編輯
♥2015/1Apr ✉ 新界1369✷✷✷ ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ
♥2021/23Jun審查 ➹8Jul✿S2 ✿✿
♥2022/3Mar.。o○回新界27Apr ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄再次S2
♥2022/11May ༄ S4✷13May收信預派和田✷18May簽預派✷ 8Aug收鎖匙信..._φ(・_・✷18Aug收鎖匙

angelchau80 發表於 2021-11-17 22:38:36 原文
Siu hong行去和田,由細已經住屯門嘅我,真係唔會咁做,我相信佢有接駁巴士架? 即係好似siu hong去富泰咁,就算係富泰同siu hong嘅距離,我都唔會行?秋天天氣都還好,夏天點行?
G1388
2016/Apr 藍卡新3 > 2018新4 > 2021新5
2021/Nov S2
2022/Jun S4 首派菁田邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖