香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界4人 » 排了快7年被房署DQ?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...12...17
支持鍵盤翻頁

呢樣野你真係可以同佢解釋,因為你申請時真係無工作,同埋咩叫某親友的緩助,其實唔係好明白。
cccheung_123 發表於 2022-01-26 00:18:31 原文
父母比嘅零用錢,學費(會問洗5洗還)都係親友資助,當收入。今次審查見主任,先知父母比學費都當收入。
2017/8/21交表 擴2 G1412 藍卡登記日期 2017/10/13
2021/11/18網上轉新2 2021/12/3網上轉S1 2021/12/22審查
2022/1/29 S2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #102 Katylo2323

就系唔記得左保險有無報啊,印象中就系有?

1月17收到信話因我2015年申請時虛報資料,故意隐瞞過去6個月平均收入。當我收到信我係一頭問號?
我同先生20...
15507_ 發表於 2022-01-25 23:21:14 原文
再睇返你收信嘅內容:1月17收到信話因我2015年申請時虛報資料,故意隐瞞過去6個月平均收入。
如你係兼職,入息係計過去6個月平均收入;
如你係散工,入息係計過去12個月平均收入。
封信寫到明係:故意隐瞞過去6個月平均收入。
即係話你當年如以兼職計入息係超額,但當年可能係以散工計你入息所以給你哋合格。
所以會以:申請時虛報資料(兼職當散工報),故意隐瞞過去6個月平均收入取消你嘅申請。
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應 #113 yanppwong

有冇將最初申請表留低?
不過無好似話審查時可以比1次機會!
畢業生

我申請時托緊BB就生。當時係申請二人先。我冇留到底??簿仔都換左新冇留之前?我已向公司索取當年6個月收...
15507_ 發表於 2022-01-26 00:15:43 原文
睇到呢度
1萬2加5,6千
咁咪爆左囉??
新5 G1355
1Apr2021- S1          25Jun有審查日期
7Jul審查        8Jul補文件       14Jul收到主任電話 15Jul上樂富改文件
20Aug S2      24Nov S4
25Nov 首派皇后山 皇盛中層 感恩
24Feb 收匙 感恩再感恩

當時係申請二人先。應該係冇爆到額。職員對完資料發現爆額就吾會派藍卡俾我地。我係生完小朋友後就收到藍...
15507_ 發表於 2022-01-26 00:50:56 原文
如果當時填表係散工
計法就唔同 除12個月就未必爆
但依加你簽聲明書唔係散工,而是兼職
計6個月入息爆左
就會DQ 無得上訴
估計係咁
新5 G1355
1Apr2021- S1          25Jun有審查日期
7Jul審查        8Jul補文件       14Jul收到主任電話 15Jul上樂富改文件

?我想問下,如假設當年我係超左額而職員又真係疏忽計錯派左藍卡俾我地。等左7年先追查申請時發現超額話我...
15507_ 發表於 2022-01-26 01:31:17 原文
無得追究職員
因為day1你爆左就已經無得申請
所以如果當年爆入息就白排七年
新5 G1355

15507_ 發表於 2022-01-26 01:38:59 原文
你呢個入息應該一交表嗰一刻就交埋16周證明
就係因為小左個bb,入息爆左
新5 G1355

回應 #115 Katylo2323

無?,希望如你所講,真系好多謝你

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...12...17
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖