香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界4人 » 排了快7年被房署DQ?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...17
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

排了快7年被房署DQ?
1月17收到信話因我2015年申請時虛報資料,故意隐瞞過去6個月平均收入。當我收到信我係一頭問號?
我同先生2015年4月申請,當時我係兼職百佳員工先生是全職百佳員工?冇任何保險,冇任何房屋車輛同投資?隔幾個月便收到藍卡安心排隊中。21年11月見主任審查。今年1月13號收到主任電話叫我上去寫份聲明書。上去後主任同我講話我2015年資料有誤,話我算係虛報,見我初犯,口頭警告。寫完份聲明書就冇問題啦。當我一頭霧水,以為自己當年係咪填寫錯d野,又以為主任係幫緊我。就心急急又驚耽誤個進度。就主任講咩我就寫咩。當時內容大意就係寫我在2015年誤將百佳這份工當作散工報左上去。?點知17號就收到信話我虛報

呢兩日我瞓唔好食唔好 又喊左好多次?個腦海係咁回憶究竟發生咩事。先生同我一齊分析成件事。懷疑當初收表職員疏忽以為我是散工?而見主任時主任有提及到2015年的工作。我如實同佢講當年都係做緊百佳兼職,所以主任以為我當年係報散工先叫我寫聲明書?現時諗緊成件事是不是誤會。我同先生都做百佳呢個大公司。根本冇可能亦冇必要去隐瞞自己既收入!先生已打電話上訴?我地仲吾係好明我地隐瞞左咩

我整理左幾條可能性。想問下大家我上訴機會高吾高
第一個可能性。成件事係誤會,15年收表職員疏忽以為我係散工。現在發現我一直係百佳工作。故話我虛報,證明就是我傻99未搞清楚情況就照主任話寫左份聲明書

第二個可能性。15年申請時資料冇交齊+職員以為我是散工?但呢個我有諗過,如果當年資料冇交齊又點會收到藍卡仲排左咁多年

第三個可能性。係房屋發現當年既疏忽,現時將錯就錯。哄騙我寫下聲明書。推返個責任畀我?我唔知會唔會有咁既可能性。但我想爆頭都想不出到底邊度出了問題

??求大家幫下我。等左快7年以為終於等到。黑暗中的一道光瞬間熄滅。我依家好迷茫。吾知點算好?
G-137
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你當時交表,有冇留底,我以前申請就影低左,我覺得好奇怪,你以前做野,同依家做野,2公婆人工有冇爆數先,如果冇 點解話你虛報 。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

你明明就係兼職點解會寫散工 。散工係未出日薪,如果你係兼職 你有糧單 未同主任交代番,你條數冇爆未得
分享 分享 讚好人數:1查看名單

1月17收到信話因我2015年申請時虛報資料,故意隐瞞過去6個月平均收入。當我收到信我係一頭問號?
我同先生20...
15507_ 發表於 2022-01-25 23:21:14 原文
新4 G1400xxx
分享 分享 讚好人數:0查看名單

應該咁講,正常S1都未到應該冇可能話你虛報本留言最後由 woleelee 於 2022-01-25 23:41:05 編輯
G1392-G1393 首次登記2011/12/01
2016/07 由擴展市區三人轉新界區四人藍紙
2022/1/14 S1 >2022/4/25收信 >2022/5/11見主任
2022/5/19 S2 >2023/9/30 S4 >2023/10/6 收信 首派富蝶 畢業完成

想問下係咪2015到依家都返咁同一份工?
畢業生

你們是幾人申請?可能你爆額,以前報過稅的話房署會查到你們的收入,房署話你虛報的是收入,不是散工的問題本留言最後由 lim521 於 2022-01-25 23:41:55 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

一定要上訴,試吓搵區議員傾,睇吓幫唔幫到你,解釋返當年呢個原因不是虛報。
G1378xxx 9/2015  藍咭 新3  
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9
➡️ 和田畢業 9/9/22
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 #1 15507_

我同你情況差唔多,解釋完之後以為佢幫緊你,其實唔係咯,不過我去1823佢話我提供假資料,我都一頭霧水,而家等緊回覆,我都好驚DQ左無得上訴啊
G1384新界3人

你當時交表,有冇留底,我以前申請就影低左,我覺得好奇怪,你以前做野,同依家做野,2公婆人工有冇爆數先...
Longlong12 發表於 2022-01-25 23:32:17 原文
問題係2015年到現在佢地係百佳工作,關係在當時報兼職 or 散工,如果2016年到審查前無做野,佢地應該唔會睇,只計總收入。本留言最後由 cccheung_123 於 2022-01-25 23:59:14 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...17
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖