香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 分體冷氣安裝問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

因為老媽指明要冷暖機,而牌子我就想用返大x,現在屋企用緊都好好用
要放得落個冷氣機位就只有她的420系統了...
kitiya2000 發表於 2017-07-13 10:16:33 原文

大X窗分好似無冷暖
但掛牆就未必可以裝兩部
你要問下裝修師傅了
我當初都唔知道裝冷氣可以咁大學問
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我都打算去北角一間叫SHOWRxxM的買,好似都好平下,但唔知評價如何
kitiya2000 發表於 2017-07-13 10:18:11 原文

你可以問下裝修師傅有無介紹, 我個裝修師傅甚至賣埋冷氣, 好平
當然, 佢主力賺我安裝費
分享 分享 讚好人數:1查看名單

大X窗分好似無冷暖
但掛牆就未必可以裝兩部
你要問下裝修師傅了
我當初都唔知道裝冷氣可以咁大學問 ...
tsmahk 發表於 2017-07-13 10:25:55 原文

唔係窗口機,係窗口分體,(唔知我有無GET錯你既意思)
我睇中個款係個室外機裝喺窗口預設個冷氣機位,室內機係掛牆,唔知係咪你所指的掛牆呢
我見資料個size係啱啱好個冷氣機位放到兩舊室外機
但唔知兩部室外機中間使唔使留中間位置,佢地可唔可以面貼面,而且個石屎台夠唔夠力

石屎台750L x 850W x 750H cm

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=140297本帖最後由 Jmpupdate 於 2017-07-13 10:46:37 編輯

唔係窗口機,係窗口分體,(唔知我有無GET錯你既意思)
我睇中個款係個室外機裝喺窗口預設個冷氣機位,室內機係...
kitiya2000 發表於 2017-07-13 10:39:58 原文

窗分, 即係窗口式分體機, 室外機細d, 一個石屎台好大機會可以放兩部, 而且唔影響散熱, 能源標籤大多係4,5級
掛牆, 即係傳統既分體機, 室外機大d, 石屎台只可以放一部, 兩匹以上好大機會要搭棚裝室外機 (釘在石屎台下邊的牆), 能源標籤大多係1,2級
室內機的話, 兩種既外型分別唔大本帖最後由 tsmahk 於 2017-07-13 10:51:14 編輯

窗分, 即係窗口式分體機, 室外機細d, 一個石屎台好大機會可以放兩部, 而且唔影響散熱, 能源標籤大多係4,5...
tsmahk 發表於 2017-07-13 10:50:12 原文

咁我選擇個款應該係窗口式分體機

窗分, 即係窗口式分體機, 室外機細d, 一個石屎台好大機會可以放兩部, 而且唔影響散熱, 能源標籤大多係4,5...
tsmahk 發表於 2017-07-13 10:50:12 原文

掛牆, 即係傳統既分體機, 室外機大d, 石屎台只可以放一部, 兩匹以上好大機會要搭棚裝室外機 (釘在石屎台下邊的牆)>>唔係唔俾咁做咩,唔係一定要裝喺預設個窗口位,

掛牆, 即係傳統既分體機, 室外機大d, 石屎台只可以放一部, 兩匹以上好大機會要搭棚裝室外機 (釘在石屎台...
kitiya2000 發表於 2017-07-13 11:16:43 原文

景泰苑, 我就唔知俾唔俾了
但我而家住緊既公屋就好多人咁做, 因為舊公屋無石屎台

我望過好多新公屋都無人敢咁做而且公契好似講明要批

我見過有人將部分體打直裝 隔離放多部窗口機
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖