香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 分體冷氣安裝問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

分體冷氣安裝問題
各位,小妹單位是2-3人開放式的因為打算用到頂衣櫃橫放在全屋中間左右位置,分隔房和客廳兩部份
現在煩惱中,分體冷氣應該放在房還是廰(約一匹半),還是各一部(各一匹)
如果各一部,個窗台冷氣機位夠唔夠力放兩部室外機,
大少應該啱啱容納到,但兩部室內機要大家貼住大家,中間無通風空間,咁又得唔得
(注:廳會裝吊扇燈作通風用)
請大家給小妹一些意見,謝謝
分享 分享 讚好人數:0查看名單

用一拖二分體冷氣機

自己抉擇……

用一拖二分體冷氣機
Jmpupdate 發表於 2017-07-13 09:40:18 原文

打算用大X 420系列變頻冷暖機,問過無一拖二

問過大X無一拖二 ~$18-19xxx very expensive ar.

各位,小妹單位是2-3人開放式的因為打算用到頂衣櫃橫放在全屋中間左右位置,分隔房和客廳兩部份
現在煩惱中,...
kitiya2000 發表於 2017-07-13 09:36:21 原文

應該夠位裝兩部窗口式分體機
但窗口式分體機既能源標籤多數係4,5級
1匹/1.5匹有一兩款係1級
4分3匹, 暫時我搵到既, 最好都只係3級

當然一拖二係最好選擇, 但機價貴d, 一壞就兩部都用唔到

最後, 分體式安裝費貴d, 要2千蚊左右一部 (一拖二好多時收兩部安裝費), 暗喉鑿坑逐尺計, 封窗又另計, 我2部窗分+1部掛牆分體, 機價唔使10000蚊, 但安裝費total 15000蚊  本帖最後由 tsmahk 於 2017-07-13 10:11:13 編輯

市4 G12267 09年3月藍咭
24/8/2016審查,26/11收合格信,8/12收派樓信派華厦,12/12拒絕,14/12轉拒絕字
8/3轉S2,20/3轉S3,23/3轉S4,28/3派安泰邨

問過大X無一拖二 ~$18-19xxx very expensive ar.
Jmpupdate 發表於 2017-07-13 09:50:23 原文

應該包埋安裝費(明喉)

唔好去百老會/瘋宅買, 好貴
分享 分享 讚好人數:1查看名單

應該夠位裝兩部窗口式分體機
但窗口式分體機既能源標籤多數係4,5級
1匹/1.5匹有一兩款係1級
4分3匹, 暫時...
tsmahk 發表於 2017-07-13 10:01:44 原文

因為老媽指明要冷暖機,而牌子我就想用返大x,現在屋企用緊都好好用
要放得落個冷氣機位就只有她的420系統了
只有1匹和1.5匹選擇,如果裝一部當然係1.5匹,如果裝兩部就各1匹了
無咩選擇
分享 分享 讚好人數:1查看名單

應該包埋安裝費(明喉)
唔好去百老會/瘋宅買, 好貴
tsmahk 發表於 2017-07-13 10:08:28 原文

我都打算去北角一間叫SHOWRxxM的買,好似都好平下,但唔知評價如何

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖