香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 社評:公屋變質終身福利 綠置居引定位反思
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

G1338XXX 擴3
2018-10-31 轉 S1⏩12 頭 收信見主任⏩1月16 轉S2⏩1月21 轉S3 ⏩01月31 轉S4收信 滿東拒絕。
⏩唔記得幾時再轉S2⏩大約十幾個月後2019-12-02 再轉S3⏩2019-12-03再轉S4⏩感恩~~派駿山~高層?????
分享 分享 讚好人數:0查看名單

大陸平均收入低過香港咁多,人地都靠自己買樓。香港政府衣家資助你買樓,仲要嫌三嫌四。
mcyam2008 發表於 2017-10-31 13:15:14 原文

而家大陸樓價都係飛天好多人都買唔起,大陸人收入低,非常正確,但人地生活支出係成正比,我地香港咩都貴過人,每年衣食住行既駛費,一年比一年貴
G1322xxx,擴3  ,1/2013藍卡
27/10/2017 等轉市5 天倫樂
09/11/2017 正式 市5 天倫樂 (快半年約1307)

行政長官林鄭月娥表示,80萬個公屋單位足夠應付基層家庭需要,引起不少議論。林太傾向將大部分新建公屋轉作...
folee2008 發表於 2017-10-31 10:08:12 原文
中身福利? 公屋什麼質素,什麼要求,誰不想有能力住C樓, 有關文章有可居心? 香港人努力工作都追不到房屋升幅. 政府已不斷通過廣告去宣傳不要濫用公屋, 花費了多少公款? 又致公屋户人心惶惶怕被人攪. 政府要像習主席想法才對, 樓是用來住,不是用來炒, 依家C樓太貴,市民才依賴公屋!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

I 依賴公屋!
2004-10

話公屋係福利,簡直難聽過粗口!公屋係權利,唔係福利!
分享 分享 讚好人數:4查看名單

大陸平均收入低過香港咁多,人地都靠自己買樓。香港政府衣家資助你買樓,仲要嫌三嫌四。
mcyam2008 發表於 2017-10-31 13:15:14 原文

居屋平均成本只係110萬,我畀錢買,分分鐘夠佢起多一間,邊個資助邊個啊!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

政府理應係市民嘅公僕,服務市民,而唔係做市民嘅主人。所以佢道理上係唔可以未經市民同意就將啲地賣晒畀地產商。另一方面佢應該保障每一個市民使用土地作居住嘅權利,起多啲公屋畀窮人,起多啲只收建築成本嘅樓畀中等收入人士,唔應該賣太多私樓地
分享 分享 讚好人數:2查看名單

而家大陸樓價都係飛天好多人都買唔起,大陸人收入低,非常正確,但人地生活支出係成正比,我地香港咩都貴...
kay_yung 發表於 2017-10-31 14:47:43 原文

我諗最離譜嘅係,人哋舊樓比新樓平一大截,我哋舊樓同新樓一樣貴!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

我諗最離譜嘅係,人哋舊樓比新樓平一大截,我哋舊樓同新樓一樣貴!
SLLAM 發表於 2017-10-31 18:55:17 原文

非常正確
G1322xxx,擴3  ,1/2013藍卡
27/10/2017 等轉市5 天倫樂
09/11/2017 正式 市5 天倫樂 (快半年約1307)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖