香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟朗苑 » 現居和諧式公屋2B單位,應否買居屋呢?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #6 gggw

家庭入息都是3萬、你比幾多首期買2B?? 計過月供幾多嗎?
市三 G1252
安達->啟德居屋
分享 分享 讚好人數:0查看名單

自住單位, 就算係私樓都唔係資產, 有公屋住, 手頭有現金就係王道, 供樓到65已經係極限, 銀行唔會仳你供樓供過退休年齡, 換居屋要3思.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

家庭收入是穩定的,現在目標清晰了一點。照入紙抽,但買唔買到都要睇天安排。
gggw 發表於 2018-03-24 18:18:55 原文

好吖。俾左$240玩大抽獎先啦!

不要買,到你细仔大学畢业先考虑.

供完25年就70歲。。。所以真系唔知點好
gggw 發表於 2018-03-24 17:27:13 原文

一般而言, 住公屋最大問題係資產限額太低, 令超標嘅住戶被趕走但又唔夠錢買私樓. 你未來其實都有可能資產超標:

10年後你兩個細路大咗, 而你都只係55. 如果佢哋已經出嚟工作, 而你同配偶又65歲先至退休. 假設你配偶年齡同你一樣, 咁你55歲至65歲呢10年嘅家庭資產會累積得好快. 如果你預計到時資產可能超標, 而現在又有信心供到居屋, 咁就最好買. 如果唔買, 咁就要諗定啲方法令自己唔超標,例如提早退休.

家庭收入是穩定的,現在目標清晰了一點。照入紙抽,但買唔買到都要睇天安排。
gggw 發表於 2018-03-24 18:18:55 原文

其實自己最清楚自己嘅狀況,自己計掂條數就ok

thx

入紙抽到先再諗,就以上幾位師兄所講,十年後仔女出身,實變富戶,到時仲唔上唔落。今期係市區重點,搏得過。

回應  gggw
不應該,因為新居屋廚廁都較和諧式為細,和諧式有較大的客飯廳,和諧式空間感覺較為寬敞
wongy 發表於 2018-03-24 16:56:46 原文

這又是另一個我唔知應不應該買的原因,新居屋大門又對廁所

回應  gggw
家庭入息都是3萬、你比幾多首期買2B?? 計過月供幾多嗎?
sallyjeffy 發表於 2018-03-24 19:11:11 原文

有計過,打算盡供,按唔到就同家人傾下。問家人借囉

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖