香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟朗苑 » 現居和諧式公屋2B單位,應否買居屋呢?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

現居和諧式公屋2B單位,應否買居屋呢?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果現住公屋同新一期心儀居屋面積差不多,只是現公屋交通略不便,究竟應唔應該用幾百萬買間居屋呢?真心求意見

回應 #2 gggw
不應該,因為新居屋廚廁都較和諧式為細,和諧式有較大的客飯廳,和諧式空間感覺較為寬敞本帖最後由 wongy 於 2018-03-24 16:57:18 編輯
盡快檢討新居屋設計
要求房署公佈綠置居屋苑名單

其實視乎個人情況而定嘅…
如果全部家庭成員年紀都偏大,賺錢同積蓄又唔係好多,就繼續住公屋囉。
如果家庭成員仍然算年輕,又有信心供得起居屋,咪買囉。
公屋好處係平租,唔使畀維修費,生多咗細路又可以換大屋;唔好處係有入息及資產審查,想儲多啲錢養老都唔得,人少咗又要大屋搬細屋。
相對而言,居屋就要畀差餉,管理費,維修費,生多咗細路都冇得換屋;但就唔再受入息及資產限制,點投資都得,儲幾多錢養老都得,人少咗又唔使大屋搬細屋。
分享 分享 讚好人數:9查看名單

如果現住公屋同新一期心儀居屋面積差不多,只是現公屋交通略不便,究竟應唔應該用幾百萬買間居屋呢?真心求...
gggw 發表於 2018-03-24 16:42:22 原文

要視乎你自己財務狀況,每月供款及管理費、差餉地租開支不超過家庭入息四成都可以考慮。另外,買樓唔似買電話做分期,講緊要供廿幾年,要以長遠計,只要自己負擔無問題就ok
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #5 karmelchan

感謝詳細分析,家中兩人兩小(13同10歲)家庭入息都是3萬多。如果供居屋的話,每月就一定唔會再有多餘錢。供完25年後就已經70歲。。。所以真是15/16

其實視乎個人情況而定嘅…
如果全部家庭成員年紀都偏大,賺錢同積蓄又唔係好多,就繼續住公屋囉。
如果家庭...
SLLAM 發表於 2018-03-24 17:00:53 原文

供完25年就70歲。。。所以真系唔知點好

gggw 發表於 2018-03-24 16:32:44 原文

同 #4樓 #5樓 師兄意見一致,
主要睇家庭及收入狀況,
更重要係未來家庭經濟環境。

一定會更好既,可能變富戶,
俾房署趕走,咁不如趁早換 綠置/居屋。

如果未來家庭經濟環境,向來不穩定,
家庭收入跟隨大氣候波動,
並非公務員或大機構工作,
我就唔建議換樓。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

同 #4樓 #5樓 師兄意見一致,
主要睇家庭及收入狀況,
更重要係未來家庭經濟環境。
一定會更好既,可能...
mimemike85 發表於 2018-03-24 17:27:57 原文

家庭收入是穩定的,現在目標清晰了一點。照入紙抽,但買唔買到都要睇天安排。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

好貴

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖