香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 救求?關於上訴問題(退保)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我明白我要等嗰房署通知我當年過唔過,如果過要重新排過都無辦法,當年無搞清楚就申請
想但...
Rain-Rainbow 發表於 2019-05-03 10:41:45 原文
過左咪好大獲,重新排過????
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你問返你保險公司攞返你2013年你保險嗰份年報再對埋2013年申請入息咪知你過唔過額有冇得半年後上訴囉,有得...
marst 發表於 2019-05-03 10:52:27 原文
我攞咗架喇,要俾主任計,所以未知過唔過 換句話如果當年唔過,依家取消保單,半年後上訴係唔駛再計已cut保險嘅紅利,對嗎?

超級感謝你多次嘅回覆,我預咗要cut保險,上咗樓先再買返架喇
G1336 擴4
2013-10  藍卡
轉新4
繼續耐心等……
4-1-2021 S1
X-5-2021 S2

過左咪好大獲,重新排過????
Lha2013 發表於 2019-05-03 10:55:56 原文
係好大鑊 灰到爆,但只可怪自己當年無細心去填份表
G1336 擴4
2013-10  藍卡
轉新4
繼續耐心等……
4-1-2021 S1
X-5-2021 S2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #12 Rain-Rainbow

Cut咗就冇红利派啦剩返d錢當資產計,唔使客氣希望幫到你祝你好運
14年11月藍卡G1362擴3 21年10月特快畢業 21年7月轉市3

我攞咗架喇,要俾主任計,所以未知過唔過 換句話如果當年唔過,依家取消保單,半年後上訴係唔...
Rain-Rainbow 發表於 2019-05-03 10:59:04 原文
你一年紅利有幾多錢? 你肯定額幾多錢? 你份保單好大? 我份保單一年紅利得1000蚊除12,好少錢的,你有冇計錯?唔好自己嚇自己先,你係超入息,還是超資產?
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。

想請問申請居屋紅利都係計入息嗎?

係好大鑊 灰到爆,但只可怪自己當年無細心去填份表
Rain-Rainbow 發表於 2019-05-03 11:04:12 原文
通常當年都好求其填,我填時係10年前排單人,點會甘仔細填

你一年紅利有幾多錢? 你肯定額幾多錢? 你份保單好大? 我份保單一年紅利得1000蚊除12,好少錢的,你有冇...
ckw1213 發表於 2019-05-03 11:18:29 原文
正確黎講,係我先生份紅利大,我都有啲嚇親 依家只希望當年申請時唔超額,唔好被DQ,依家cut鬼晒啲野,無紅利就無事 ,半年後上訴
G1336 擴4
2013-10  藍卡
轉新4
繼續耐心等……
4-1-2021 S1
X-5-2021 S2

正確黎講,係我先生份紅利大,我都有啲嚇親 依家只希望當年申請時唔超額,唔好被DQ,依家cut鬼...
Rain-Rainbow 發表於 2019-05-03 15:12:22 原文
你check清楚係周年紅利大還是累積多年的紅利大,如果係累積多年紅利大,你可以拎D紅利洗晒佢,唔洗取消份保單,但如果你係因為周年紅利太大今入息多咗,咁就冇計,要取消份保單,我提一下你就算取消咗份保單,再審查時要申報取消咗,主任有份野要填報咩原因取消保單。
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

保險計埋入息好多人中招真係...
新2  G1302xxx  2005年單人   2012年5月轉2人
2017年7月31正式有自己家~~派中心水樓~友愛村,YEAH\^V^/

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖