香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 救求?關於上訴問題(退保)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

救求?關於上訴問題(退保)
因為保險紅利過咗入息如果我依家cut晒保險,到半年後上訴,係咪唔需要再報依家cut嘅保險紅利架?
好灰  

希望各位解答到我
G1336 擴4
2013-10  藍卡
轉新4
繼續耐心等……
4-1-2021 S1
X-5-2021 S2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

退保好似好可惜,轉工得5得
登記:2013年4月12日 編號:U03347、因公屋除名排快3年等於2010年4月登記日期
申請離1  2016年9月轉離2 G13669-13679、扣餘時間1年半由2015年2月起排家庭隊計起
2019年4月見主任由離島轉擴展再轉市區、直到2023年5月未有再審查見主任直接收合格信、
因要照顧東頭村的姐姐、指定要黃大仙區、2023年8月1日第一派竹園南村秀園樓中層、拒絕、
2023年9月13日第二派美東村美仁樓高層XXX室、完美開心畢業

你買嗰份保險好大額?紅利都過入息?我兩份加埋每年都係700美金左右為起每月 500港紙入息,你保險入息都爆真係好可惜,你申請時已過額定攞藍紙後先過?如申請時已過房署會取消你公屋申請。本留言最後由 marst 於 2019-05-03 06:29:44 編輯
14年11月藍卡G1362擴3 21年10月特快畢業 21年7月轉市3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

因為保險紅利過咗入息如果我依家cut晒保險,到半年後上訴,係咪唔需要再報依家cut嘅保險紅利架?
好灰  ;fa...
Rain-Rainbow 發表於 2019-05-03 01:45:06 原文
年度收入, 好似要睇一年ga

或者過一年後才書面恢復申請吧
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

當年我唔肯定,要再等佢通知
但已知嘅係依家入息計埋保險紅利過
所以想知如果上訴cut保險,到時仲要唔要計,因為都未夠一年,仲要唔要再攞黎除12
G1336 擴4
2013-10  藍卡
轉新4
繼續耐心等……
4-1-2021 S1
X-5-2021 S2

退保好似好可惜,轉工得5得
矇查查888 發表於 2019-05-03 04:14:40 原文
可惜都無辦法,轉工應該唔會喇
G1336 擴4
2013-10  藍卡
轉新4
繼續耐心等……
4-1-2021 S1
X-5-2021 S2

回應 #5 Rain-Rainbow

唔清楚你份保單係點。你cut完會唔會即時有錢退俾你,如果有就係你當月收入,半年後不計做收入,都可能計資產。你最好問你既agent同打上1823問清楚點計。

至於份工,排得公屋,即係份收入唔多,打幾耐工先夠上樓?唔放棄份工就要等到幾時先可能買到樓。有無得轉part time 或十者揾份part time捱住過到審查先。
安居樂業

當年我唔肯定,要再等佢通知
但已知嘅係依家入息計埋保險紅利過
所以想知如果上訴cut保...
Rain-Rainbow 發表於 2019-05-03 07:40:59 原文
當年你有冇報呢份保險?有報的話當年份保險理應唔過額才批藍纸咁你先有得半年後上訴,如果你申請時份保險的红利已過額即你申請時入息已超標係會取消你公屋申請冇得上訴架,咁你呢幾年白排所以你要搞清楚
14年11月藍卡G1362擴3 21年10月特快畢業 21年7月轉市3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

當年你有冇報呢份保險?有報的話當年份保險理應唔過額才批藍纸咁你先有得半年後上訴,如果你申請時份保險的...
marst 發表於 2019-05-03 10:22:55 原文
我明白我要等嗰房署通知我當年過唔過,如果過要重新排過都無辦法,當年無搞清楚就申請

想但都想知,如果當年無過額,但依家紅利過,我即cut,半年後上訴,仲要唔要報cut咗嘅保險紅利架?
G1336 擴4
2013-10  藍卡
轉新4
繼續耐心等……
4-1-2021 S1
X-5-2021 S2

我明白我要等嗰房署通知我當年過唔過,如果過要重新排過都無辦法,當年無搞清楚就申請
想但...
Rain-Rainbow 發表於 2019-05-03 10:41:45 原文
你問返你保險公司攞返你2013年你保險嗰份年報再對埋2013年申請入息咪知你過唔過額有冇得半年後上訴囉,有得上訴咪取消份保險第時上樓再買過啦,cut咗收返d錢當資產唔計入息本留言最後由 marst 於 2019-05-03 10:55:18 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖