香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 嫲孫輪候公屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

係囉,甘老,最重要等幾年之後派到屋之時要親自到樂富簽名,等個時半路有什麼動靜,又要減名又要交文件,好煩
分享 分享 讚好人數:1查看名單

問題一)如果我加嫲嫲名一齊排,點樣證明我地係兩嫲孫?·我出世紙得父母名
·爸爸係大陸出世
·嫲嫲年事已...
1人單位 發表於 2020-04-04 19:04:03 原文
國內出生證明有冇父母資料?

如有
應該證明到 關係了祖母&父親

再加
香港出世紙  證明父子關係

未必需要公證書 / 宣誓

建議先提出加名並夾附相關文件副本
就看署方如何處理你的加名申請了
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果真係派咗屋俾你、你確定會照顧嫲嫲給她食住嗎?
U0256 非長者市一(2019/05/01~430分)
2018/07/05 見主任
2018/08/17 S2
2019/01/29 抽查~2019/02/20自動轉回S2
2019/03/13 再被抽~2019/03/23又自動轉回S2
2019/03/31 429分
2019/05/18 430分轉S3
2019/05/20 430分轉S4
2019/05/21 派牛頭角上邨常滿樓七樓
2019/05/28 拒絕!希望翠姐能看我一眼
2019/05/31 拒絕成功、2019/06/26 S3!翠翠等我
2019/07/08 和翠翠分手!正式成為元州仔、完畢~
分享 分享 讚好人數:2查看名單

審查時見主任
即使七老八十
甚至九十以上, 如冇合理可豁免理由及文件證明
到了審查當日都需要出席的
無...
baal999 發表於 2020-04-04 23:19:49 原文
咁有醫生紙證明佢需要長期坐輪椅呢?
U-0418 非長者擴市1人
排左幾年,收左幾次信問我特快想要邊度,剔左幾次,1月中收到sms話2019特快計劃已完…

如果真係派咗屋俾你、你確定會照顧嫲嫲給她食住嗎?
Dennis009798 發表於 2020-04-05 00:42:28 原文
就係有需要先接嫲嫲出嚟住…佢而家居住環境仲差過劏房…我地真係唔忍心睇住佢臨老呢幾年住得咁差…所以先決定由本身已經排緊公屋既我加嫲嫲名上…放心,我地呢幾個孫一定會盡全力令嫲嫲住得好食得好????
排左幾年,收左幾次信問我特快想要邊度,剔左幾次,1月中收到sms話2019特快計劃已完…

咁有醫生紙證明佢需要長期坐輪椅呢?
1人單位 發表於 2020-04-05 00:54:36 原文
可以出門?
不可以出門?

視乎醫生點寫
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

師兄,我依家最擔心嘅反而係以樓主嫲嫲現時嘅身體狀況,我怕佢連坐車去樂富房署都舉步為難呀!
型英帥靚正 發表於 2020-04-04 23:16:30 原文
師兄有心,如果有必要佢出去…我地都會call 車包接包送而家最大心願係想佢搬出嚟先…

可以出門?
不可以出門?
視乎醫生點寫
baal999 發表於 2020-04-05 00:59:17 原文
明白,如果有佢出去既必要,我地都唯有call 車接送佢…

係囉,甘老,最重要等幾年之後派到屋之時要親自到樂富簽名,等個時半路有什麼動靜,又要減名又要交文件,好...
Chung66202599 發表於 2020-04-04 23:26:49 原文
希望老人家可以快啲有樓…佢而家精神係幾好既,只係手腳冇咁好,同講野冇乜力啫,有時佢仲鬼馬過我地??

國內出生證明有冇父母資料?
如有
應該證明到 關係了祖母&父親
再加
香港出世紙  證明父子關係
未必需...
baal999 發表於 2020-04-04 23:27:38 原文
我爸爸張出世紙…應該搵唔到啦…如果冇咁點辦?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖