香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 嫲孫輪候公屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

嫲孫輪候公屋
問題一)如果我加嫲嫲名一齊排,點樣證明我地係兩嫲孫?·我出世紙得父母名
·爸爸係大陸出世
·嫲嫲年事已高,講野得我地估到,旁人聽都聽唔到

問題二)嫲嫲手震到簽唔到名,請問佢用有全名既印台可以嗎?
·如不,咁有冇解決方法?

?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️
U-0418 非長者擴市1人
排左幾年,收左幾次信問我特快想要邊度,剔左幾次,1月中收到sms話2019特快計劃已完…
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1:驗dna
2:可以
安居樂業,身體健康,出入平安!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

到政府合署宣誓,話個嫲願意同個孫住,用印台可以的本留言最後由 Chung66202599 於 2020-04-04 20:03:25 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

1:驗dna
2:可以
samwong88882001 發表於 2020-04-04 19:40:18 原文
DNA 係合法文件??
排左幾年,收左幾次信問我特快想要邊度,剔左幾次,1月中收到sms話2019特快計劃已完…

到政府合署宣誓,話個嫲願意同個孫住,用印台可以的
Chung66202599 發表於 2020-04-04 20:03:00 原文
嫲嫲要去宣誓,但佢講野冇氣冇力,得唔得架??

我唔係黑心,老實講,以你形容你嫲嫲嘅身體狀況嚟睇,你點樣車你嫲嫲去政務署做宣誓都係一大難題,佢年紀咁大,我真係怕佢坐車都會 dun 散佢副骨頭。

不如咁啦,你問吓政務署嗰邊可唔可以、或者會唔會因應考慮你依家個實際怕況而作出相應嘅特別措施或安排啦。又或者咁,如果你有辦法搵到個太平紳士到你嗰度幫你監誓,或者可以行得通,免除你嫲嫲痛苦(純粹靠估,唔知咁樣得唔得,會唔會被接納,你都係打1823問清楚穩陣啲)
打打殺殺唔好煩我,我睇鹹帶好過⋯⋯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

DNA 係合法文件??
1人單位 發表於 2020-04-04 21:30:50 原文
驗DNA 署方唔接受

大陸出世的話
返國內辦公證書證明親屬關係  (祖母及父親)
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我唔係黑心,老實講,以你形容你嫲嫲嘅身體狀況嚟睇,你點樣車你嫲嫲去政務署做宣誓都係一大難題,佢年紀咁...
型英帥靚正 發表於 2020-04-04 22:28:56 原文
唔使咁複雜

房署樂富2/F有得預約做宣誓服務

不過如上所說, 宣誓未必足夠證明親屬關係
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1

唔使咁複雜
房署樂富2/F有得預約做宣誓服務
不過如上所說, 宣誓未必足夠證明親屬關係
baal999 發表於 2020-04-04 22:53:33 原文
師兄,我依家最擔心嘅反而係以樓主嫲嫲現時嘅身體狀況,我怕佢連坐車去樂富房署都舉步為難呀!
打打殺殺唔好煩我,我睇鹹帶好過⋯⋯

師兄,我依家最擔心嘅反而係以樓主嫲嫲現時嘅身體狀況,我怕佢連坐車去樂富房署都舉步為難呀!
型英帥靚正 發表於 2020-04-04 23:16:30 原文
審查時見主任

即使七老八十
甚至九十以上, 如冇合理可豁免理由及文件證明

到了審查當日都需要出席的
無得走  

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖