香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界4人 » 排了快7年被房署DQ?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #1 15507_

排左咁多年先比佢搵到位入我地,可憐兩個老人家?
G1384新界3人
分享 分享 讚好人數:0查看名單

兼職同散工唔同,佢地的確會當你虛報,而審查會比機會你改,問你確認當時係咩,然後要你搵雇主寫返當時既薪金證明。如果呢次改都錯我就唔知啦。
新2 1407
分享 分享 讚好人數:2查看名單

想問下係咪2015到依家都返咁同一份工?
Katylo2323 發表於 2022-01-25 23:40:38 原文
聽樓主咁講應該現在都係做緊百佳份工。

回應  15507_

我同你情況差唔多,解釋完之後以為佢幫緊你,其實唔係咯,不過我去1823佢話我提供假資料,我...
Akakak 發表於 2022-01-25 23:57:20 原文
你係咩情況哦,可以詳細講嗎

回應 #14 cccheung_123

之前有幾個都因為仲做同一份工出事,正常主任唔會睇返之前既資料,加上佢都唔會一睇就睇到!應該係同依架份工有關先會check返申請時既資料!
畢業生

回應 #15 cccheung_123

我2021年11月尾見主任審查,之前因為收入超額凍結過一次,到無超額再申請恢復啦,點知交齊資料後呢,打返比我話有野要我去解釋,關於2015年某親友的緩助,隔左咁耐我真係唔記得,好啦,去到個主任話我瞞報,話我填聲明書嘅日期我已經有工作,因為我當時一開始入紙係無工作,話我瞞報呢樣野,跟住我解釋左啦,點知上星期網上check 話我申請已被取消,琴日打去1823回覆話我提供假資料,我真係唔知做錯咩事,可能佢唔接受我的解釋,所以直接DQ左,真係唔知仲有無得恢復啊?,而家等緊個主任睇下有無回復,我估都要過年後啦,而家佢地又WFH
G1384新界3人

你當時交表,有冇留底,我以前申請就影低左,我覺得好奇怪,你以前做野,同依家做野,2公婆人工有冇爆數先...
Longlong12 發表於 2022-01-25 23:32:17 原文
我申請時托緊BB就生。當時係申請二人先。我冇留到底??簿仔都換左新冇留之前?我已向公司索取當年6個月收入證明。15年我好細個又有左bb在百佳返兼職一個都係5~6千。先生當時好似係1萬2左右。當時申請我有交糧單同簿仔記錄?我都吾明出左咩問題?目前一家四口等公屋
G-137

回應  cccheung_123

我2021年11月尾見主任審查,之前因為收入超額凍結過一次,到無超額再申請恢復啦,點知...
Akakak 發表於 2022-01-26 00:13:56 原文
呢樣野你真係可以同佢解釋,因為你申請時真係無工作,同埋咩叫某親友的緩助,其實唔係好明白。本留言最後由 cccheung_123 於 2022-01-26 00:20:12 編輯

想問下係咪2015到依家都返咁同一份工?
Katylo2323 發表於 2022-01-25 23:40:38 原文
我申請到現時都係在百佳做兼職,先生已轉工多年。目前一家四口?
G-137

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖