香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 5.議員的橋樑角色 (Attn :楊議員/陳議員,etc.)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #19 monkey06
咁大家都係一時火遮眼鬧下洩下憤啫,冷静番落黎都係明事理嘅。呢个討論區d人都算好斯文。

虽说冇人知100%会中,但根據号碼次序,始终会有个好大的期望。希望越大失望越大所以就發洩下啫,大家嘅情緒都好快平靜番吖!

波子U0391
分享 分享 讚好人數:2查看名單

1. CYC係一個好的平台,有好多有用資訊去幫助我們。
2.多謝樓主認同我的發表
3. 其實單憑一個議員去查詢,對於房署黎講係家常便飯;必須各黨派的深水埗區議員齊發聲,才會有機會突破盲點。
G1314 市2    12/2017 (S1)  3/2018 (提出上訴申請)
                   4/2018 (S2)   5/2018 (轉市2)  29/9 (S3)  3/10 (S4)   8/10派骨拒絕  13/10/18 (顯示拒絕)
                  20/10/18(S2)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

委实大家都等左咁多年又捱貴租,有d又只剩一次机会,压力好大好大架。宜家臨門一脚先話hold住,激动是可理解的。
大家也“節哀順变”,睇事情點样繼續發展啦!
唔知架,或者聽日會好天呢!
波子U0391
分享 分享 讚好人數:0查看名單

仰望未來的晴空,往下一個目標進發

咁跟住係会派海盈先定蘇屋先呢?
市区已停左派骨一段時間,我估佢未必会在派新樓派骨,向好的方面諗啦。

...
Marble2016 發表於 2018-07-24 20:23:07 原文

好同意,唯有期望特快hold 起晒d骨,5好放出嚟派啦。尤其好多今次得返最後一次機會嘅會員,一心有機會派海盈,雖則5係百份之一百可以中到,但都叫搏盡無悔,始終游戲規則係咁。
派得好嘅相信大家都5介意等多一至兩個月,反正都等左咁多年。
G1263 市5轉市3  2018/1/8 審查
1)5/7-9 S2-S4 安泰一樓 5/18 拒絕  
2)7/27 S2 8/1 S3 8/7 S4 連翠 8/15 取匙  
     9/15-11/27裝修  12/18 入伙
分享 分享 讚好人數:5查看名單

其實佢D都好努力啦!我昨日去樂富問主任幾時派,佢只話今年派。幾時幾月佢都唔答,我D小市民冇問唔到
G1304 市3
2012年5月藍卡 3人 2017-11月第一次迎東拒絕,2月轉市5月第二次顺安拒绝,7月第三次問題單位拒絕27號轉歸隊,9月派蘇屋邨

見到好多人係度輸打贏要真係好難睇
申請公屋明明係申請人同房署之間既事
任何第三方面都只屬義務性質,有好...
monkey06 發表於 2018-07-24 20:13:15 原文

心水好清喎  
終於可以安居樂業

異元,異次元。

感謝大家體諒,上星期我收到的消息確是8月6日在富昌邨開始預配,而收信的日子則是我自己估計的,但當日之後,每日都有不同的消息浮出,確實我地未能每日問房署問最新情況,我也不想大家每日都因為不同消息而騰騰震,直至今早得知延期後,也即時告知大家,不過我都會應承大家,以後每星期都會跟進蘇屋及海盈的入伙進度本帖最後由 深水埗議員楊彧 於 2018-07-24 21:06:07 編輯
#深水埗區議員 楊彧
#海盈明天 與你並肩
#專屬Whatsapp頻道64112327
分享 分享 讚好人數:18查看名單

1. CYC係一個好的平台,有好多有用資訊去幫助我們。
2.多謝樓主認同我的發表
3. 其實單憑一個議員去查詢,...
marykayphoebe 發表於 2018-07-24 20:32:55 原文

其实一路以来,我对議員/区議員的工作冇咩認識,只知道工聯小花刘桂容陳颖欣能打敗李卓人馮检基,其中一个好重要嘅关键係地区工作做得好。

咩係地区工作呢?一向住的地方d議員同我都冇乜关係。直到我S2左開始睇呢个討論区,我深深感到幾十萬市民(包括我)渴望有个遮風挡雨的小窩的卑微期望。

但市民和政府之間有那麽大的鸿溝,誰能为我们这些小市民發声,急民之所急? 我看這也是地区工作的一部分。

陳偉明是負責蘇屋,他好像是深水埗区議会的副主席,但網友说從来聯絡不到他。何坤洲是社区主任,他間中会張貼房署的覆信,证明他有查询过。但正如Marykayphoebe 您说的,个别区議員或一个小小的社區主任,真有力量向房署施壓嗎? 他们又为什庅要为一些只是potential voters 做这些动作呢。(真的得到编配到某屋邨的才是那区的实際選民吧!)

联合所有区議員一同向政府施压,可能真会有大d的力量,but why bother to do this ? 他们会認為这样做有政治價值嗎?

議員们的工作,有多少成分是真心关心服務市民,有多少是為儲政治本錢,我想只有每个議員自己知道。
另一方面,無权無勢的市民至少也有一个最後武器,就是他们的選票。日久見人心,真誠的服務,始终会得到認同和支持。
波子U0391
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖