香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 彩福邨垃圾房內幾時先可以有個大少少的垃圾桶呀!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

各位:

我再次與管理處商量有關問題的解決方法,由於現時主要問題是有欠公德心的居民不打開垃圾房內垃圾箱蓋,便將垃圾放在垃圾箱頂,令垃圾堆積如山。

因此,暫會有2個試行方法:

1. 由明晚開始,彩善樓21-40樓會增設一個竹籮於垃圾房內,以測試使用無蓋垃圾箱的成效
2. 彩樂彩善會有通知,希望大家可於晚上8時前將垃圾放於垃圾房內,以便清潔人員清理

選擇彩樂彩善的原因是,彩喜樓因戶數較多關係,每晚會清理垃圾2次,加上彩歡樓的垃圾房及垃圾箱較大。我會繼續監察有關問題。

謝!

顏汶羽
大家如對社區有任何疑問或意見, 歡迎進入顏汶羽區議員專區向本人提出, 謝謝 !
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 20# handty

原來係你?!!開咗機啦,又真係夠凍,但都有少少嘈!btw,我依然唔認為擺係大堂係好事!本帖最後由 LaDyKaKa 於 2012-4-12 13:04:43 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 22# LaDyKaKa

各有睇法先有得討論, 依家議員試新野, 希望有用就推廣全邨, 什至全港屋邨, 到時食住個勢立法會議員都提早有得做
冷氣我都依然未裝呀,但睇怕下個月呢舊錢無得走雞喇 我問過實惠安裝只係包基本安裝,鋁底架同玻璃另議。。。你果陣裝係點計?

回應 23# handty

下?咁耐你仲未裝?你應該住左一段時間了喎.... 我買左三千幾,包埋安裝的 ... 呢部格力 唔洗半個鐘頭好快就凍 ... 無買錯!

回應 24# LaDyKaKa

上年秋天先正式入伙,見唔熱又好風咪打算今年夏天先裝囉,加上果排樣樣錢

回應 25# handty

但你係夏天先買冷氣,價錢會唔會俾係冬季買的貴d呢?... 你打算買咩牌子?

回應 26# LaDyKaKa

問左實惠, 格力$31xx 包基本安裝
但身邊朋友都話窗口式係日立最好, 十幾年都未壞, 但問過要$45xx ...我以前租屋業主包冷氣係珍寶牌, 好鬼嘈...

各位:

我再次與管理處商量有關問題的解決方法,由於現時主要問題是有欠公德心的居民不打開垃圾房內垃圾箱 ...
顏汶羽 發表於 2012-4-12 09:41:41

用無蓋垃圾箱會引來很多蚊滋和小強由其是夏天.
高層通風一定會較低層較好這是鐵一般的是實.
如果用無蓋垃圾箱對低層住户會做成很多煩腦!?
(1) 通風不夠再用無蓋氣味勁濃
(2) 蚊滋和小強週圍走
(3) 會引來老鼠
希望顏生可以找到個雙贏方法喇~~

其實我見海麗邨在只定時間開放拉圾房收垃圾後上鎖, 大堂和走廊都是十分清潔.
如果住户四週圍放垃圾的話, 如果可實行扣分作用應該不會亂放除非唔想住公屋本帖最後由 rachelfu 於 2012-4-14 06:08:56 編輯
為了我們的下一代,請大家愛護地球。
請大家多多支持環保。

回應  LaDyKaKa

你可以參考:

近十幾年都係起和階, 新和諧為主, 你要用石硤尾邨呢個咁獨特既新長型非 ...
handty 發表於 2012-4-12 02:02:23

住高層就話通風好  住低層想揾少少風玩對流吹滚都無呀! 陰公
垃圾桶放大堂只會引來更多小强, 唔想變做老鼠邨
請大家多多支持環保。

垃圾箱的大小,房署已經再三研究過,這是能放在這種設計中最大的了。放兩個的話,居民亦不會走入垃圾房內, ...
顏汶羽 發表於 2012-4-10 06:27:06

15/4/2012 星期日夜晚彩善低層又無清潔工人清埋垃圾 ( 點解清潔工人放假無替工去倒垃圾呢?)
好臭好多垃圾放存地上垃圾桶爆滿
冬天可以容忍但夏天垃圾味勁濃!
又唔清垃圾抽氣扇夜晚又唔開真是難理解??

文字記錄16/4/2012 時間:02:18 要相片可後補本帖最後由 Mamimu 於 2012-4-16 02:28:28 編輯
請大家多多支持環保。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖