香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 大家唔好咁快拒絕..唔好上當
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

真係我窮我有理,有冇發現香港愈嚟愈多奇人
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #9 jasonkkw

非常同意
1343,擴2,2014年1月藍卡,2019年轉市3,2021年4月8日見主任,2021年6月19日收信首派興華二邨,7月5日親自拒絕❌,7月16日S2,7月25日S4,二派,順利邨問題單位,7月29電話拒絕❌8月13日S2,8月15日S3,8月25S4,8月27收信三派顺天.8月30日電話拒絕❌2021特快號碼31X,10月3日收信派白田邨.完美畢業了
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實係咪首派了,你幾時拒絕都已經是當了泒過一次,而冇得再申請津貼的呢?
chuivinvin 發表於 2021-08-11 08:23:21 原文
2012藍卡,u0318,擴3,未見主任。

不關事, 只要房署首派了您, 都是不會有津貼的了。 不關我們快慢拒絕。 以我所知是這樣的。
擴3
G1344
2014年2月藍卡
2019年2月28日見主任
2019年3月S2(不知道幾時轉)
一直在S2

回應 #1 Peter1603

好獨特既思維, 長知識了

回應  jasonkkw

睇見白田果D舊樓換新樓,我地連個窩都無,日日被劏房業主蝦,電費貴水費貴,育下又加租,...
jeffch6511 發表於 2021-08-11 03:37:48 原文
就你拎白田呢個例子, 你話人地舊換新, 你就咩都無.
我覺得你問返你伯yeah(爺)好D

唔好話想上新樓會比人鬧大需求啦, 好多無能力排公屋既人鬧排隊既人知唔知自己咩定位tim啦
分享 分享 讚好人數:3查看名單

樓主個思維為左每月千幾兩千蚊,醒目仔,有錢途,搵大錢就係呢d人
NancyCrazy 發表於 2021-08-11 08:30:10 原文
笑左
G1355 擴2 2014年7月
                2021年3月見主任
                2021年6月S2
                2021年7月S4   7月6拒絕
                2021年8月S2   8月26 S4  8月28收信
                2021年9月 收匙畢業  感謝各谷友祝福同資訊分享
分享 分享 讚好人數:1查看名單

呢D POST真係睇完笑笑就算 睇得多冇益 ,反正樓上已有人說出道理來 本留言最後由 coco@chan 於 2021-08-11 12:20:36 編輯
G1355 擴2 2014年7月
                2021年3月見主任
                2021年6月S2
                2021年7月S4   7月6拒絕
                2021年8月S2   8月26 S4  8月28收信
                2021年9月 收匙畢業  感謝各谷友祝福同資訊分享

師兄其實政府比既錢,都係嚟自市民既,大家排公屋都係為左減輕負擔,師兄你講完呢段野好似唔係咁好,其實後...
jasonkkw 發表於 2021-08-11 01:44:13 原文
講得啱,我覺得舊唔一定係骨。如果派長沙灣新樓,我老公一大早就要返工,暫時唔轉得工,一定係搭的士,車費都好甘,所以我覺派返我一家附近噶舊樓仲好過新樓。所以各取所需就完美了!
1349×××,6.30見主任,7.9收pass信。
8.5收信首派順利邨→8.11現場拒絕
8.31日S2,11.5日S4,11.9二派環翠❌
11.26日S2,12.3S4,12.4三派問題單位❌
12.10日電話拒絕,12.16日S2,12.23日S4
分享 分享 讚好人數:4查看名單

樓主個思維為左每月千幾兩千蚊,醒目仔,有錢途,搵大錢就係呢d人
NancyCrazy 發表於 2021-08-11 08:30:10 原文
噴飯啦!
屋邨異地     風月同天

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖