香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 不幸被 kenny 言中...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實牆身果D窿,主要係做預制件時用黎固定板模,方便落石屎用,所以基本上每一幅牆都會有!

所以都唔關係邊間建築公司既問題,唔好錯怪佢地啦!

而家最主要係解決問題先,我問過公司既工程師,佢話解決方法唔係無,只係工程都好大劑下!

方法一:

將牆身既瓦仔、近牆腳既地台瓦仔及英泥沙全部打晒,見到石屎面為止,再油上防水瀝青或貼上防水膜,之後就做番晒牆身及地台瓦!

呢個方法,相信要屋署先搞得掂,因為自行咁整,已經有違佢地唔准擅自改動廁所牆既規條!

方法二:

好似樓上個街坊咁,做上玻璃或亞加力膠板,板邊用玻璃膠填好。

呢個方法比較平、又唔會俾屋署咋型!不過就無咁靚!

方法三:(自己諗既,唔知可唔可行,即管大家研究研究)

市面有汽車美容公司,會幫架車既車身貼上一層膠膜(勁薄,貼上車身後一D都唔覺),可以防沙石整花車身、防水、防UV,我相信如果可以搵到呢隻料,應該可以應用得到。

其實我都問緊做車房既老友,班唔班到呢隻料,價錢幾多,可唔可行,一有消息就再通知各位啦!

分享 分享 讚好人數:0查看名單

原帖由 亞力山大帝 於 2008-8-20 00:48 發表
其實牆身果D窿,主要係做預制件時用黎固定板模,方便落石屎用,所以基本上每一幅牆都會有!
而家最主要係解決問題先,我問過公司既工程師,佢話解決方法唔係無,只係工程都好大劑下 ...

解釋得好詳細 ~ 等你好消息 ~
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

亞力山大帝兄:你的解決方法講得好有道理,不過我冇錯怪佢地,因為樓係佢地起-佢地用呢個方法起樓係方便佢地自己,方便完又唔做好防水,佢地可以用其他方法起樓和用其他預制件因為預制件唔一定有窿的,現在有滲水問題唔怪建築公司和房署,我地可以怪邊個,

原帖由 亞力山大帝 於 2008-8-20 00:48 發表

而家最主要係解決問題先,我問過公司既工程師,佢話解決方法唔係無,只係工程都好大劑下 ...

亞力山區長, 希望第3個方法可行啦, 因為呢個係最方便&應該係最簡單嘅方法, 等你好消息

我老友仲未覆我呀!

諗諗下,係旺角D牆紙地氈鋪咪有D貼玻璃既膠膜賣既?即係D隔熱果D呢!唔知果D 得唔得呢?

原帖由 亞力山大帝 於 2008-8-20 11:26 發表
我老友仲未覆我呀!

諗諗下,係旺角D牆紙地氈鋪咪有D貼玻璃既膠膜賣既?即係D隔熱果D呢!唔知果D 得唔得呢?

亞力山區長, 咁你係咪會用3種方法嘅其中一種, 定係你已經叫cf做好防滲啦?

自己買防水膜搽會唔會最化算呢?
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

原帖由 盈富街坊 於 2008-8-20 16:42 發表

亞力山區長, 咁你係咪會用3種方法嘅其中一種, 定係你已經叫cf做好防滲啦?

;1586;

原帖由 Vick Yeung 於 2008-8-20 16:50 發表
自己買防水膜搽會唔會最化算呢?

我都諗緊點樣搽防水膜囉!如果就咁搽係瓷磚面,唔知食唔食得實,又唔知效果點!

如果黐膠膜既話,我有把握多D囉!;1583;

原帖由 亞力山大帝 於 2008-8-20 22:05 發表

我都諗緊點樣搽防水膜囉!如果就咁搽係瓷磚面,唔知食唔食得實,又唔知效果點!

如果黐膠膜既話,我有把握多D囉!;1583;  

亞力山區長不如叫灣仔大哥幫手做試驗呀

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

"家居裝潢"分區有更多裝修資訊! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖