香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 綠置居必定延長公屋輪候時間
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

G13371 擴市4人
分享 分享 讚好人數:0查看名單

是的,真的要多角度! 白居二同樣影響綠表人士,因為會拉高咗好多二手居屋樓價, 想用綠表換二手居屋困難...
Yywong 發表於 2017-10-16 18:06:51 原文

講得岩,終於有人會用下個腦。

住屋問題不是只在申請緊公屋班人。
1.中產一家四口住200呎換唔到樓
2.公屋戶上流階梯斷層,結左婚生左仔屈系2-3人家庭。
3.公屋申請人數爆標,輪候時間長。
4.有錢人大量補貼公屋,個班人會覺得點解筆錢要養你地班窮人,唔轉投向教育,醫療,基建?

港豬跟本就系自私

現在綠置居只系「有機會」 令輪候時間加長呢個缺點,但優點多不勝數
分享 分享 讚好人數:3查看名單

目光太短了,點解唔講下綠置居可以改善現有公屋倒水式補貼,增加綠置居比例,可以1.減少資助,2減少補貼,3....
ven2006 發表於 2017-10-16 13:47:03 原文

咁點解你唔講下以前我哋老一輩個批都是補貼式起公屋。然後你地而家呢一批人才有得住緊舊公屋。 現在仲要衰到利誘你們才肯交出公屋!以前難度冇舊居港人咪仲多補貼幫政府嗎?
是否應該向舊原港民補償祖屋一間,而非向現住公屋戶多送公屋幾間呀?
誰人拿了舊居港人的房屋資源,應用其子孫來填命

唔系只有公屋富戶會買綠置居/居屋
好多公屋基層都想置業,好多家庭由貪曾年代等到現在十年都黎
ven2006 發表於 2017-10-16 17:14:16 原文

霸住間公屋等十幾年才肯買居屋/綠置居,住嗰啲人係乜野背景。當年已經畀撚多你地上樓,根本你地冇資格可以上樓㗎。平租咗十幾廿年畀你地喺度住。排隊嘅人龍都等咗十幾年呀等緊住你間屋,又點計呀 ?

大陸碧桂園等緊你買吖!嗰間公屋仲係人哋原居港人擁有㗎,並非屬於你地㗎

是的,真的要多角度! 白居二同樣影響綠表人士,因為會拉高咗好多二手居屋樓價, 想用綠表換二手居屋困難...
Yywong 發表於 2017-10-16 18:06:51 原文
白居易真係有咁多人買咩?最近呀?
住開公屋有一舊錢都唔會揀買舊白居易啦。樓齡又舊 仲要畀筆維修費,除非好平好平或沒太多錢才考慮下。 究竟有冇誇大個市場呢?自己諗啦!
相信近期比較多人被迫買白居易啫!

葵聯邨(第二期)

霸住間公屋等十幾年才肯買居屋/綠置居,住嗰啲人係乜野背景。當年已經畀撚多你地上樓,根本你地冇資格可以...
owen 發表於 2017-10-17 13:05:24 原文

所以睇野要多角度,你講既錯系無野,有呢部分既人,但申請緊公屋個班都有好多水份?幾多人讀緊書就申請或大學出黎就申請,到審查就辭職,當中好多都家景唔錯。

正常住得公屋都系低收入,難度一上樓就買綠置居/居屋?當然要住返十年八年先儲夠錢再買樓啦,唔通住兩年就買到居屋?本帖最後由 ven2006 於 2017-10-17 14:07:00 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

新公屋做綠置居

財叔認為,施政報告一定會推跌樓價

首置計劃宣布後,評語好壞參半,資深物業投資者財叔分享其真心話︰「其實以超出居屋申請資格看,(這類人)有心買樓的話,就算無首置計劃都買到,至於無心買,咩置計劃都無用,除非政府有埋供樓資助計劃。」

要符合首置計劃,一人收入上限為3.4萬元,二人家庭收入上限為6.8萬元,財叔說︰「搵咁多錢仲要幫?有咁嘅收入,明年中自己都夠首期啦,如果真係有心買的話!」無樓者固然想有首置計劃,但有樓者則擔心計劃影響樓價,財叔說:「唔使擔心,一定要跌」,「我未見過一個地方政府要樓價跌可以唔跌!」

梁健騰攝

綠置居顯示資源錯配

不過樓價升跌並非財叔去評價樓市政策的唯一因素,他更看重資源是否適當分配︰「在我角度看,我認為點都要幫社會低下階層先,所以點解唔將首置嘅資源,幫啲抽唔到居屋的市民呢?」特首林鄭月娥擬將「綠置居」、「白居二」等措施恒常化,協助合資格的綠表及白表人士上車。不過綠置居的單位,將會以新的公屋單位作為供應,財叔就直指此措施「黐綫」,認為上車難固然是問題,但窮人住屋問題更是迫在眉睫︰「減少公屋一定無得傾,窮人一定要幫咗先,唔夠錢上車的人,下一步先幫都未遲。」

撰文:

葉卓偉

財叔:實在太黐綫

2004-10

住開公屋有一舊錢都唔會揀買舊白居易啦。樓齡又舊 仲要畀筆維修費,除非...
owen 發表於 2017-10-17 13:16:15 原文

講野要有數據,不是膠up,

除左補地價可買居屋
仲有每年5000名額白居二
別外新居屋都分左一半比白表
呢幾樣真系影到公屋戶上流機會

綠表又唔系無人申請,下下都超額申請點解又要分比白表?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

住開公屋有一舊錢都唔會揀買舊白居易啦。樓齡又舊 仲要畀筆維修費,除非...
owen 發表於 2017-10-17 13:16:15 原文
你看看房署紀錄啦!歷年都有好多人買二手居屋!二手最大的優點是間格好和大!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖