香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱樂苑 » 我今日才發現居屋實用面積比我預期的少接近18~19%
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...10
支持鍵盤翻頁

回應 #40 mimemike85

交租要4千幾,可以講全家港公屋租金數一數二貴,不過都係超值,係何文田
凱樂苑E12高層
分享 分享 讚好人數:2查看名單

揀樓第一日已經有人討論可用面積, 不過每次討論時總有會講到大細唔算係問題....究竟仲有幾多人未分清楚, 居屋 可用面積 大約係 實用面積x0.8

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=230233
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  mimemike85

交租要4千幾,可以講全家港公屋租金數一數二貴,不過都係超值,係何文田
mr.li 發表於 2019-03-30 21:02:17 原文
仲要靚地段,贏哂!

回應  mimemike85

mr.li 發表於 2019-03-30 21:02:17 原文
和諧式,真係超好住!
我住開和諧式2房520呎(實用面積),
只想買新居屋2房,其實面積都已經細左,
想要買樓,都冇辦法,新居屋平好多,
二手和諧式居屋仲貴,什費又多。

<修正>

和諧式:1房  
公屋租樓:377呎 (可用面積),  
居屋買樓:420呎 (實用面積)。  

和諧式:2房
公屋租樓:470呎 (可用面積),
居屋買樓:520呎 (實用面積)。

和諧式:3房
公屋租樓:527呎(可用面積),
居屋買樓:600呎(實用面積)。本留言最後由 mimemike85 於 2019-03-30 21:22:18 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #35 hyaline

實用面積係391(法例實用面積係計埋牆身厚度),320係「可用室內樓面面積」唔計牆身,姐係你可以鋪320呎地磚師姐,唔好擔心,即來之則安之。如果我們買私樓都計「實用面積」的。
係我地無了解清楚姐,總之同自己講270萬買到市區南昌站隔離,已經係超值。本留言最後由 mr.li 於 2019-03-30 21:43:24 編輯
凱樂苑E12高層
分享 分享 讚好人數:4查看名單

買到以經人生勝利組
分享 分享 讚好人數:2查看名單

?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

關咩事呢?又唔係人人都住緊和諧式!
我都住緊和諧式,睇過二手樓,
就知計算方法唔同!
係d人成日以為住...
mimemike85 發表於 2019-03-30 20:36:34 原文
啱, 其實都唔關和諧式事嘅, 係政府連牆都要計埋錢啫.咁樣容易誤導囉
分享 分享 讚好人數:0查看名單

買到地區合適 夠一家人住就的確唔會輸

政府樓已經老實過地產商幾廿倍
分享 分享 讚好人數:3查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖