香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 綠置居必定延長公屋輪候時間
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

所以睇野要多角度,你講既錯系無野,有呢部分既人,但申請緊公屋個班都有好多水份?幾多人讀緊書就申請或...
ven2006 發表於 2017-10-17 14:06:05 原文
現在好多夫婦,1方都辭職吾做野去申請公屋!又平又新樓,就是令人用盡方法申請!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-17 14:26:21 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你看看房署紀錄啦!歷年都有好多人買二手居屋!二手最大的優點是間格好和大!
Yywong 發表於 2017-10-17 14:19:55 原文

無錯 白居二同綠表買二手居系好有市場
好多鄰近地鐵站 免補地價全部呎價唔過9000
坑口 將軍澳 鑽山石.......

另外最重要系管理費極平 $1.5已經系極限,大多都系$1左右

而家連加快幫窮人上樓既方法都未有,就話要將原本比窮人既樓去有比有屋住緊,交緊平租,冇置業逼切既人上樓.....而家係有公屋住緊既人置業緊要,定係比排隊既人上樓緊要? 其實我覺得你住左咁多年公屋,如果你都冇能力儲到舊錢去用綠表抽居屋來置業既,咁我覺得你應該繼續住係公屋而唔係置業,人地白表既入息資格同公屋富戶差唔多,甚至要交3倍租金既富戶既入息係可以買首置tim.....
我唔會絕對反對完全唔起綠置居,但唔認同今次將一個本來有5座比公屋輪候人仕既樓改哂綠置居。
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?

現在好多夫婦,1方都辭職吾做野去申請公屋!又平又新樓,就是令人用盡方法申請!
Yywong 發表於 2017-10-17 14:24:18 原文

對 話就話近30萬人申請,實際有需要既真系,
你知,我知,政府知,大家都知

大量起公屋系最岩?每年十萬供應好唔好?
有些少腦袋都知道,公屋點起都唔會夠,如果大量起公屋,縮短輪候時間,只會有更多既人去申請公屋本帖最後由 ven2006 於 2017-10-17 14:33:42 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

目光太短了,點解唔講下綠置居可以改善現有公屋倒水式補貼,增加綠置居比例,可以1.減少資助,2減少補貼,3....
ven2006 發表於 2017-10-16 13:47:03 原文

完全同意,做乜俾班新港人同班窮鬼一黎就住新樓 本帖最後由 C.o.d. 於 2017-10-17 14:38:31 編輯

最有效率莫過於收窄「超級富戶」門檻 and learn macau cut 18 age 申請公屋,將已有相當收入和資產能於租務市場生存的公屋戶趕走,騰出空間讓劏房也只能勉強租到的貧窮戶入住。
2004-10

我個人覺得 最好系收緊現行的公屋政策,
例如每年都要資產審查,剩系咁做已經有1/3申請人自動收皮
分享 分享 讚好人數:1查看名單

最有效率莫過於收窄「超級富戶」門檻 and learn macau cut 18 age 申請公屋,將已有相當收入和資產能於租務...
folee2008 發表於 2017-10-17 14:36:49 原文

正確思維

最有效率莫過於收窄「超級富戶」門檻 and learn macau cut 18 age 申請公屋,將已有相當收入和資產能於租務...
folee2008 發表於 2017-10-17 14:36:49 原文

家庭18歲以上平均年齡低過某歲數都要cut,例如家庭平均年齡細過25,bb不計算,

幾L多人十幾廿歲既阿哥加細佬去排家庭?

我個人覺得 最好系收緊現行的公屋政策,
例如每年都要資產審查,剩系咁做已經有1/3申請人自動收皮
ven2006 發表於 2017-10-17 14:37:59 原文

其實林鄭推綠置居都係鼓勵人工作,向上流!我諗佢都知有部份人刻意吾工作去申請公屋!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖