香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界4人 » 排了快7年被房署DQ?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6...17
支持鍵盤翻頁

應該係爆左當年個入息先會直接DQ
房處會打比僱主查問 我見完主任後公司有同返我講 有房處職員CHECK

希望你上訴得直啦
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 15507_

當年我申請時,個職員都係好求其,因為我漏左個簽名,當刻我發現,如果唔係又要等補簽,來來回回又要等。但我又唔會怪佢嘅,程序上佢都係望下D申請表齊唔齊,又唔會再check,始終係後勤再對資料。而當年我都係做緊兼職時申請公屋,我忍約記得散工同兼職申報個表格好似不一樣,如果你話係房署職員疏忽叫你報散工,會不會有D牽强?
不過你先唔好灰心,事情已發生,一步步做,穩定情緒才可解決問題
畢業生

回應  15507_

純粹斷估呀唔好介意!
應該係你嗰份工兼職/散工呢個問題,估計當年職員係真係冇計到/計足你...
mg8866 發表於 2022-01-26 01:17:12 原文
?我想問下,如假設當年我係超左額而職員又真係疏忽計錯派左藍卡俾我地。等左7年先追查申請時發現超額話我虛報既話。咁責任係邊個度。因職員疏忽導致我白等7年。我是否可以追究房署??‍♀️假設先。7年前既事我都吾肯定?印象去交表時有計過數。好似係啱啱好差少小爆?
G-137

回應 #50 mg8866

咁都大機會係 當年入息不合格
G1346 擴2 (2014.2月藍卡)2017年轉擴4
2019.3.20.S1— 6.3見主任—6.21S2 .2021.4.16轉市4
8月6首派 愛民民信  11月10二派彩雲明麗
1月7日終極一派 南山………….邨 (指定區)
6月17最後一派….(….畢業)

回應 #53 15507_

佢d入息又唔知點計架 有d除6 又有d除12
真係要睇清楚點計
如果係當年已超就無得上訴啦 直接取消了
2019.3.20.S1— 6.3見主任—6.21S2 .2021.4.16轉市4

回應  15507_

其實當年樓主申請嗰陣已經可以寫埋小朋友落去,夠16週就可以寫點解嗰陣無寫嘅?
dw6789 發表於 2022-01-26 01:05:54 原文
當時我有報懷孕中。當時4月交表。小朋友5月出世
我記得當時個職員話等小朋友出世再加名上去
我吾肯定當時房署係計2人定3人申請
G-137

回應 #56 15507_

報懷孕中 有無交過16週以上證明?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  15507_

報懷孕中 有無交過16週以上證明?
bingb110 發表於 2022-01-26 01:37:29 原文
G-137

唔好擔心住,到時候儘量解釋據理力爭!
市2  G1361

回應  15507_

佢d入息又唔知點計架 有d除6 又有d除12
真係要睇清楚點計
如果係當年已超就無得上訴啦 直...
bingb110 發表於 2022-01-26 01:34:59 原文
?我吾明點會入息超額又派左藍卡俾你排隊
正常當初係超額。房署吾係會話返俾你聽。個申請就會吾合格。咁依家排左7年先話當初入息超額既話,咁呢7年咪白等?D數職員先計得清楚架嘛?
G-137

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6...17
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖