香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱樂苑 » 我今日才發現居屋實用面積比我預期的少接近18~19%
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...10
支持鍵盤翻頁

回應 #51 mimemike85

我本來都想講以前建築面積仲搵笨,師兄你都解釋得清清楚楚。
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了
居屋2019 白單出戰  預做炮灰  志在參與
居屋2020 白單同白居二繼續炮灰
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #56 mimemike85

你買新私樓390呎都未必夠你間到兩房。
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了

C1 / C8 雖然唔使開門見廁,但個門口位佔咗個廳少少空間,放張梳化都只可以放短身嘅。唔介意風水嘅,係開門...
SLLAM 發表於 2019-03-31 08:04:11 原文
呢樣真!
C1 C8 其實間起房嚟,仲嘥左位!
間左2房,會多條走廊,變相嘥左唔用得。
間左3房,除左多條走廊位,第3間廳間既房又細,
間完之後,廳好短,廳多門口就位,難擺傢俬。

其他單位,開門見廁,好多方法可以化解,
擺風水化左佢、移入廁所門、門口位轉另一幅牆開。

其他新居屋2房,開門見廁單位已經好好用,
間2房/3房,都好過大把私家樓,冇走廊位,
實用性及彈性高,真係好抵買!

回應  Tank12345

大約390呎左右,唔知有無幾錯
mr.li 發表於 2019-03-31 01:26:49 原文
差唔多本留言最後由 mimemike85 於 2019-03-31 12:31:38 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  wickhalam

不能同意更多,我同事因工作關係到過匯璽參觀,佢話所謂實用面積有500呎的單位,實際同...
Che05011 發表於 2019-03-31 11:16:06 原文
我同事買左,有錢人!
4百幾呎,2房,間唔到3房。
開放式廚房,間屋唔見洗。
$千三萬

2019.02.01,匯壐,2房驗樓

凱樂苑,超正!
2房,$三百幾萬,間屋又實用,
間3房又得,幾好呀!本留言最後由 mimemike85 於 2019-03-31 12:32:30 編輯

回應 #65 mimemike85

無錯,小妹就算係發展商員工都無興趣兼無能力買我大老闆起既樓,我非常羨慕有幸買到可樂丸的網友呢!如果他朝師兄姐更上一層樓想放可樂丸可以考慮下考慮下小妹(希望到時有綠表同白居二資格)
分享 分享 讚好人數:3查看名單

其實抽到已經好好仲要係很前嘅號碼其實已經好幸運本留言最後由 Karamanrimalam 於 2019-03-31 18:59:03 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

其實抽到已經好好仲要係很前嘅號碼其實已經好幸運
Karamanrimalam 發表於 2019-03-31 18:58:42 原文
係呀!抽中買中,已經好好彩!

大家揀樓時,要做定功課,其實都已經執到寶,
未必買到第一心水單位,應該諗多幾個單位,
諗到第二第三第四心水單位,咁就實冇甩拖,
臨急抱佛腳,原來買左唔係以為大呎吋既兩房,
搞到自己既心唔安樂,又唔開心,
而且呢個機會係一生人一次。

要好好珍惜把握!

我同事買左,有錢人!
4百幾呎,2房,間唔到3房。
開放式廚房,間屋唔見洗。
$千三萬
2019.02.01,...
mimemike85 發表於 2019-03-31 12:30:02 原文
我睇完之後覺得個人好飄 用320萬買人地千3萬既樓仲要大多小小 雖然無海景但我都唔求e d野 抽中果一即開始每一天都係幸福

我睇完之後覺得個人好飄 用320萬買人地千3萬既樓仲要大多小小 雖然無海景但我都唔求e d野 抽中果一即開始...
Tank12345 發表於 2019-03-31 20:48:17 原文
海景係一時,咩樓都係咁話,
以前港島區沿岸望海景,而家變哂樓景。

細個喺灣仔嬤嬤屋企睇新年煙花,
而家個海不斷填,要去海邊都要搭車先到。

同學仔住筲箕灣望避風塘,望對面海鯉魚門,
之後又填埋,又公屋,又居屋,
之後仲起座幾十層既嘉亨灣,咩景都冇。

喺香港,景觀冇保証,交通緊要d。
凱樂苑,雙鐵路,去邊都方便,贏哂!本留言最後由 mimemike85 於 2019-03-31 21:18:17 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖