香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 有誰還說住公屋是人生贏家?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...14
支持鍵盤翻頁

係咪即係只要繼續失業唔做野咬老綜,就可以霸住間大屋唔讓返出嚟?
Swordman 發表於 2020-06-26 22:42:46 原文
唔係,按規定無論點都要退返出嚟換間細嘅
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #44 SLLAM

問心、無錢的話、非常足夠!14 平方仲係‘室內面積’、出面租屋已經係二百實呎了。
市三 G1252
安達->居屋->私樓

回應 #61 SLLAM

住公屋無收入無積蓄都仲有得住,租私樓無錢交租就會人趕走要瞓街,返工返到抑鬱都唔到你唔做,咁住公屋仲唔係贏家係咩?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

正常角度嚟講,父母離婚,通常間屋會判俾有仔女撫養權一方,而事件中間屋會判俾阿爸,好大機會係阿媽可能從一開始就冇户籍,所以離婚間屋就唔會判俾阿媽,或者阿媽因為無工作能力,所以法庭判左撫養權俾阿爸,而兩個女就有名,而阿媽就永遠冇名

如果從事件中阿媽的角度看,有公屋户籍就已經係人生贏家了,最少會計多一個人的面積比

回應  SLLAM

住公屋無收入無積蓄都仲有得住,租私樓無錢交租就會人趕走要瞓街,返工返到抑鬱都唔到你唔做...
Swordman 發表於 2020-06-26 23:34:57 原文
已講過,不能這樣比,如果樣樣事都找更差的去比,這會讓當政者疏懶,整個社會也會退步!正如你責問兒子為什麼考試得40分這麼差,他卻說別人只有30分,比他更差,而事實是大部分同學都有70分以上,不知你感覺如何呢?我認為私樓租金不是一個合理的參照標準,用它來參照的話,公屋的規格和政策只會無限差下去。我不把香港人的住屋狀況與新加坡比了,那實在相差太遠,但就算香港自己跟自己相比(20年前和今日),都是大倒退。我們應該求進步,不是求退步。本留言最後由 SLLAM 於 2020-06-27 00:41:41 編輯

回應  SLLAM

住公屋無收入無積蓄都仲有得住,租私樓無錢交租就會人趕走要瞓街,返工返到抑鬱都唔到你唔做...
Swordman 發表於 2020-06-26 23:34:57 原文
講多句,說住公屋是贏家真的很片面。我自己就感覺住公屋沒有保障才買居屋,因為公屋資產限額過低,為了不超額必須盡量揮霍少儲蓄,但政府卻不會為我失業或年老時無錢用包底。連積穀防飢的權利都沒有,這是甚麼贏家?除非你認為積穀防飢不屬個人權利。公屋那麼好的話,你又買綠怡雅苑,不住公屋?本留言最後由 SLLAM 於 2020-06-27 00:54:40 編輯

我唔肯定你住左幾耐公屋,但你用得大部份同學有70分黎比喻既話,你應該脫離左租務市場好耐,真係大部份70分既話住屋係香港就應該唔係大部份人ge問題。我亦唔明點解私樓租金唔可以用黎做參照標準,呢個係香港大部份租緊樓既人實實在在每一個月都要比嘅錢,好多人要比公屋好幾倍嘅租金先租到相同呎數單位,呢大班人你係咪已經無視左佢地?
係香港,公屋再整靚啲同大啲嘅話,咪只會吸引更多人不求上進去咁去排公屋,個社會又點會進步?想要有更好環境唔係應該要靠努力工作,幾時變左係政府責任?公屋只係一個保護網,如果你做人想hea無問題,但唔該唔好係度怨點解住得細住得差bababa
公屋資產限額上限四人家庭係月入154k或資產3.1m, 而你覺得自己搵到或儲到呢個金額比人趕走就好無保障,其實我都幾無言,如果我月入154k或有3.1m cash係咪都應該要排公屋?因為而家先知原來咁樣係好無保障
仲有,排唔排公屋係我個人選擇,反正要排任何時候都可以排,仍然有能力咪唔排住,至於點解買綠怡,抽到又有得揀,私樓又買唔起,點解唔買?

租住公屋的住戶,豪裝前唸一唸,人數小咗而戶主又未夠老,真係要小心考慮吓
分享 分享 讚好人數:2查看名單

上公屋,為個窩居俾家人住,由申請到上樓要七,八年時間!未上樓之前,個個喺出面捱緊貴租,劏房.舊樓環境差到冇人有⋯⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...14
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖