香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 港澳新聞 » 呢D係大學生?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

呢D係大學生?
李國章斥學生虐待長者 學生反吼快走人
07月28日(二) 22:36

【on.cc東網專訊】約百名港大學生因不滿港大校務委員維持暫不委任副校長的決定,晚上衝入會議室阻止委員離開,並阻止校委會委員李國章等人離場,要求委員留席與學生對質。對於學生包圍委員的行為,李國章指交由市民評價,但稱自已為受害者,指學生的行為是軟禁及虐待長者。

被問及是否被學生針對,李國章直言或因學生認為特首梁振英藉委任他為校委會委員,控制校委會,但李指單憑他一人根本不能左右校委會決定,又謂沒人要求他擔任校委會主席,自己亦不會主動要求擔任。

學生及後允許讓校委會成員李國章離開,但直斥李非港大畢業生,不應霸佔校委會席位,又以英語叫他「You feel free to leave」(你可自由離開),但語帶雙關地促他勿再回來(即繼續擔任校委會成員),否則會發起新一輪不合作運動。現時尚有少部分校委會成員留在會議室內,他們稍後將與學生對話,並在商談完成後會見傳媒。

呢班大學生好波夠guts!
李國章既然話自己係長者,好應該退休,退位讓賢.
分享 分享 讚好人數:4查看名單

後生可畏,所以要硬銷國民教育洗再年輕嗰班
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我唔支持咁做, 但無奈客客氣氣講道理冇又人睬你, 果隻狼為咗佢個人利益只會越加強你
唔想被赤化可以點做呢?
分享 分享 讚好人數:3查看名單

後生可畏,所以要硬銷國民教育洗再年輕嗰班
happyarale 發表於 2015-07-29 00:32:50 原文

所以要班大學生上大陸學咩課程.

另外,而家大學收大陸生嘅比率越嚟越高,而嚟班港漂留港嘅人數亦越嚟越多,用呢班人嚟換血.
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我唔支持咁做, 但無奈客客氣氣講道理冇又人睬你, 果隻狼為咗佢個人利益只會越加強你
唔想被赤化可以點做呢?
chanster 發表於 2015-07-29 00:45:53 原文

就算想走中間路線,都會比人話,被迫表態,但一表態,又再話亂港,搞港獨,有幾多帽子扣幾多帽子,扣到你一定要變紅中為止。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

就算想走中間路線,都會比人話,被迫表態,但一表態,又再話亂港,搞港獨,有幾多帽子扣幾多帽子,扣到你...
happyarale 發表於 2015-07-29 00:54:39 原文

隻狼就係攞咗個鬥爭手段(文化)落嚟統治.
今日先係大學外面擺咗批紅衛兵係度.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

隻狼就係攞咗個鬥爭手段(文化)落嚟統治.
今日先係大學外面擺咗批紅衛兵係度.
ricky6882005 發表於 2015-07-29 01:08:54 原文

其實好多中間嘅人就係睇唔過眼咁,如果唔係邊得閒日日鬧佢,唔洗做咩。

不過有堆人真係好唔爭氣,成日拎支港英旗出嚟fing,呢班就真不該。

大學生

我係電視睇到一班爛仔囉!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖