香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 港澳新聞 » 颱風鸚鵡預測途徑
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

颱風鸚鵡預測途徑
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我唔貪心ga, 星期五放下晝得喇

原帖由 賈定珍 於 2008-8-21 00:19 發表
我唔貪心ga, 星期五放下晝得喇

Right, 比我休半日都好, 呢排太睏了~~~ 不過我呢個星期六都要返工呢, so poor
~~~請到我的家~~~ 記住留言喎~~~http://www.babyhome.com.tw/katrinalo

點解天文台D打風圖每次接近香港,D風都會 “轉彎” 既?

莫非李超人又發功驅雲趕雨???
在那遙遠的雲南石林曾遇上我的阿詩瑪!my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/wtyu21

過黎la過黎la~~ 我都想放假ar...

我禮拜六要收家私架,唔好玩我啦!
在那遙遠的雲南石林曾遇上我的阿詩瑪!my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/wtyu21

唔好打風呀
星期五六日都有節目呀

原帖由 灣仔小子 於 2008-8-21 07:10 發表
我禮拜六要收家私架,唔好玩我啦!

人地講緊星期五放假咋, 你星期六又關事

不過依家睇黎, 一日都有機呢

我有個同事msn

話最新風暴消息 hehe
8/21 5:00pm 三號強風信號
8/22  4:00am 八號東北烈風信號
8/22 10:00am 九號
8/22 1:00pm   八號東南烈風信號
8/22 10:00pm 三號強風信號

都唔知佢係唔係吹水  9號wo, 幾耐未試過呀

香港天文台在2008年08月21日11時45分發出之天氣報告
香 港 天 文 台 發 出 最 新 熱 帶 氣 旋 警 告

一 號 戒 備 信 號 , 現 正 生 效 。

表 示 有 一 熱 帶 氣 旋 , 約 在 香 港 800 公 里 內 , 可 能 影
響 本 港 。

在 正 午 12 時 , 颱 風 鸚 鵡 集 結 在 香 港 之 東 南 偏 東 約
430 公 里 , 即 在 北 緯 20.3 度 , 東 經 117.7 度 附 近 ,
預 料 向 西 北 或 西 北 偏 西 移 動 , 時 速 約 14 公 里 , 大 致
趨 向 廣 東 沿 岸 。

按 照 現 時 預 測 路 徑 , 鸚 鵡 會 繼 續 靠 近 本 港 。

今 晚 及 明 日 本 港 風 勢 會 逐 漸 增 強 及 有 狂 風 大 驟 雨 ,
天 文 台 會 在 今 日 下 午 稍 後 考 慮 發 出 三 號 強 風 信 號 。

因 海 面 有 大 浪 及 暗 湧 , 市 民 應 遠 離 岸 邊 及 停 止 所 有
水 上 活 動 。

一 號 戒 備 信 號 - 防 風 措 施 報 告 :

1. 請 各 位 立 即 採 取 防 風 措 施 以 免 遭 受 損 失 。 保 持 水
渠 暢 通 。 檢 查 門 窗 有 無 損 壞 。

2. 如 果 準 備 前 往 廣 東 、 澳 門 、 離 島 或 本 港 其 他 偏 僻
地 區 , 請 注 意 你 的 計 劃 可 能 因 天 氣 的 改 變 而 受 影 響 。

3. 工 程 師 、 劃 則 師 和 建 築 商 應 注 意 設 法 將 棚 架 木 板
綁 緊 , 使 臨 時 性 建 築 物 不 易 被 風 吹 倒 。

4. 請 留 意 電 台 、 電 視 台 或 瀏 覽 香 港 天 文 台 網 頁 有 關
熱 帶 氣 旋 動 態 的 報 告 。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖