香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界1人 » 由第1次審查至派屋需時多久?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

由第1次審查至派屋需時多久?
我是非長者1人申請的,已收到房處寄來的第一次審查信,要求填寫資料回覆,之後是否還有第二次審查?等到幾時會約見?
大約還要等多久先等到屋?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

會唔會是抽樣審查?
no.1271xxx市3
22/7/2016 安達村
分享 分享 讚好人數:2查看名單

注意房署近來想西走輪候冊入面的水份
市3 g1255
28/1/2016     安達邨

我是非長者1人申請的,已收到房處寄來的第一次審查信,要求填寫資料回覆,之後是否還有第二次審查?等到幾...
Keepwaiting 發表於 2016-07-21 21:29 原文

我諗你係純粹等夠左5年,佢要你自動申報入息一次而已。
呢個係房署近兩年的新政策,為的是刪走一d輪候冊上不合資格的申請者,因為現時非長者一人隊「水份」眾多…

呢個報入息同第日幾時可以詳細資格審查(見主任)係冇直接關係的。
幾時見主任都係要睇返你幾多分。請問你依家輪候分數幾多?本帖最後由 LittleTina 於 2016-07-21 21:36:57 編輯
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

非長者一人 編號係U0330..... 2012年申請 就嚟申請咗10年啦

我都係非長者一人,你幾多分?
非長者一人 編號係U0330..... 2012年申請 就嚟申請咗10年啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

只有3佰幾分

只有3佰幾分
Keepwaiting 發表於 2016-07-21 22:02 原文

我諗最快都應該要等到高過400分先有機會審查吧(現時情況係要422分先審查…)…
每月加1分…滿45歲好似可以加60分…自己計吧…

今期特快會唔會試下?
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

回應 #4 LittleTina
1人非長者等5年就可上樓?我3人家庭都等了4年幾啦。1人家庭非長者等10都未必能派到。
Andy 。新3 G13007

我是非長者1人申請的,已收到房處寄來的第一次審查信,要求填寫資料回覆,之後是否還有第二次審查?等到幾...
Keepwaiting 發表於 2016-07-21 21:29:17 原文

是次查實不是正式審查你... 目的只是想篩走多些非長者1人輪候人數~
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖