香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 今日見主任話保單有問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

今日見主任話保單有問題
今日見主任俾晒保單同年報佢睇,佢話睇唔到紅利個項,跟住我打比個保險經紀,佢話佢公司係萬用壽險,根本唔會有紅利個項,只會當作現金價值,但主任話一定要報紅利作入息,我再俾佢同我經紀傾,傾完都各執堅持,依家唔知點算好 本帖最後由 aaaaaaaaaaab 於 2016-11-21 20:39:11 編輯
擴2 G12940xxx
審查21/11
S2 12/12
S3 19/12
S4 22/12
29/12收信派山泉
分享 分享 讚好人數:0查看名單

即係點呢?現金價值,,紅利屬於穩定收入?你資產總值預得太小增長空間??
G1286 市3,10/11年藍卡,6/7/16轉市3, 25/3/17 S3
11/4 S4,12/4房署信件寄出 安泰智泰樓

快聽
慢…講
慢……動怒

今日見主任俾晒保單同年報佢睇,佢話睇唔到紅利個項,跟住我打比個保險經紀,佢話佢公司係萬用壽險,根本唔...
aaaaaaaaaaab 發表於 2016-11-21 20:37:02 原文

你問返保險經紀補返份周年報表,報表上有現金價值,再唔係你攞埋份保單連周年報表上去比返主任睇,最好係正本。
可能個主任唔識乜係萬用壽險,所以佢堅持話有紅利。如果佢連正本都唔接受的話,就抄底佢全名及職員編號等,再投訴佢。
迷離迷離,每日都好迷離。
很累很累,每晚都好很累。
好唔想返工呀!!!

即係點呢?現金價值,,紅利屬於穩定收入?你資產總值預得太小增長空間??
Gloriakyle 發表於 2016-11-21 20:52:30 原文

資產無問題,佢話紅利要當作入息,其實我入息上限仲有一些空間,就算要報都無問題,但我保險經紀話新保險(萬用壽險)係唔會有紅利項目,只當作現金價值,所以年報係無紅利一項,但個主任話就算無都要有個0,我心諗保險公司無既野點會寫上去呀(其實個主任係個後生女,我覺得佢完全有D讀死書既感覺)
審查21/11
S2 12/12
S3 19/12
S4 22/12
29/12收信派山泉

回應 #6 aaaaaaaaaaab

ms Tsui ?
G1291 擴2

你問返保險經紀補返份周年報表,報表上有現金價值,再唔係你攞埋份保單連周年報表上去比返主任睇,最好係...
yuwara 發表於 2016-11-21 21:19:39 原文

已經俾晒佢睇啦,下星期要再見佢,我保險經紀會一同陪我去,話同我PK佢,佢話搞唔掂可以去申訴專員公署投訴佢本帖最後由 aaaaaaaaaaab 於 2016-11-21 21:41:01 編輯
審查21/11
S2 12/12
S3 19/12
S4 22/12
29/12收信派山泉
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #8 aaaaaaaaaaab

interesting case, 下星期記得通知戰果.........
G1291 擴2

如果係我我會問個主任要點填點寫人地咁大間保險公司出得既年結唔係個agent可以改就改會唔會有d類似聲明既野可以教我填,(呢d聲明佢地成日教d申請人寫架啦)
讀死書既主任真係好恐怖,,都係果d有經驗既易傾d,,
G1286 市3,10/11年藍卡,6/7/16轉市3, 25/3/17 S3
11/4 S4,12/4房署信件寄出 安泰智泰樓

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖