香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 媽咪族群 » 又係咁喇, 老師>>> 唉 !!!!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

又係咁喇, 老師>>> 唉 !!!!
今日一打開手冊

中文>明天默第五及六課

下, 明天 ???
;1572; ;1572; ;1572;
咪咁啦,
學習係需要時間去消化架 ,
在職家長唔係抽到咁多時間去幫小朋友溫習架
我而家所有親子時間都係用泥同佢溫習,
你好唔好意思呀,

我唔求高分數, 但亦會要求小朋友試下盡力做,
見佢放學做4-5樣功課 (60-120分鐘) 完成,
返到屋企 18:30
都未計將會有既課外活動 (15:30-17:00)
到時d功課又要推遲泥做
;1600; ;1600; ;1600;

食飯 + 沖涼 (60分鐘) ,
又要抽時間練普通話/英文發音(20分鐘),
之後又要同佢一齊睇下課外書 (20分鐘),
傾下 / 了解下校園生活 (15分鐘)
食下生果 / 刷牙洗面咁就已經又話夠鐘訓喇,
;1596; ;1596; ;1596;

你大人都頂唔順啦, 何況係一個小學生 ,
你唔可以安排後日 / 後後日默架咩 , 咁樣默書范圍咪可以分段溫習囉 ,
我同佢而家剛剛食飽飯, 但佢又未溫得好 , 涼又未沖,
你話丫, 做冰樣先丫
;1604; ;1604; ;1604;
分享 分享 讚好人數:0查看名單

世上只有媽媽好!!

世上只有媽媽好!!
的士LOK 發表於 2010-10-7 20:19

我唔係特別好, 個仔見到我都有d唔 (自然)
我又擔心佢跟唔上進度 , 唯有配合老師咁逼埋一份

再咁落去, 仲冰到有開心既童年呀
;1590; ;1590; ;1590;

回應 1# laamlaam1010

唉...而家做女人真係辛苦過做男人,事業家庭兼顧,難難難~

可以打電話返學校反應情況,咁樣對小朋友都有好處,多D同學校溝通~

我唔係特別好, 個仔見到我都有d唔 (自然)
我又擔心佢跟唔上進度 , 唯有配合老師咁逼埋一份

再咁落去, 仲...
laamlaam1010 發表於 2010-10-7 20:26

PS:
個人睇法我覺得:不要太過吹谷...邊學邊玩..學習娛樂事半功倍!

回應  laamlaam1010

唉...而家做女人真係辛苦過做男人,事業家庭兼顧,難難難~  

可以打電...
MaggieWong 發表於 2010-10-7 20:28

其實我唔反映, 佢地都g架啦 ,
但大家都想測驗/考試果陣有好成績
結果都係逼逼逼

PS:
個人睇法我覺得:不要太過吹谷...邊學邊玩..學習娛樂事半功倍!
的士LOK 發表於 2010-10-7 20:42

遲d你就g架喇 ....

回應 6# laamlaam1010

我明白,但冇人投訴學校就當大家適應同配合啦,到頭黎辛苦既都係家長同學生,逼出黎既效果亦都未必好~好多所謂既名校,都係一味靠吹谷,唔適應同跟唔上既都唯有轉校,或學校勸家長幫學生轉校~

遲d你就g架喇 ....
laamlaam1010 發表於 2010-10-7 20:57

遲d再算...
依家教佢寫1..2...3..4同個別單字教幾次就掂

努力,加油
悶到爆炸!!!!:p

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖